Palmós ha començat aquesta setmana les tasques de renovació i millora de l'enllumenat públic del municipimde la majoria d'avingudes centrals. Es tracta de la substitució de la totalitat dels fanals de l’avinguda de la Llibertat, també la de Lluís Companys, i la de l’Onze de Setembre. En aquest darrer cas, des del seu inici amb la confluència amb Lluís Companys i fins a arribar a la cantonada amb l’avinguda del President Francesc Macià. Les tasques permetran la retirada d’un total de 70 fanals que ha quedat vells i que se substitueixen per focus del tipus Led. L'actuació, que tindrà un cost de 15.881,25 € destinats exclusivament a l’adquisició de les noves lluminàries, anirà a càrrec dels operaris de la Brigada Municipal.

Els fanals nous s’ubiquen a la mateixa columna existent, retirant només les lluminàries antigues què han arribat al final de la seva vida útil perquè han quedat desfasats i provoquen una il·luminació deficient, així com reiterades avaries.

Més eficàcia i més estalvi energètic

La nova il·luminació permetrà incrementar la qualitat lumínica generada, i per tant, del confort i la seguretat de veïns, vianants i vehicles. A més, també aconseguirà una reducció d’aproximadament el 70% consum elèctric anual amb el consegüent estalvi econòmic i la disminució de l'emissió de CO2 a l'atmosfera.

En els darrers anys, l'Ajuntament de Palamós ha anat desenvolupant projectes de renovació i millora de l'enllumenat públic del municipi, que s'han anat executant en diversos barris carrers i places. L’objectiu ha estat el de millorar la lluminositat d'aquests àmbits, adaptant els fanals a la normativa tècnica de baixa tensió i contaminació lluminosa, amb la disminució de la potència i amb un destacat estalvi energètic i de despesa econòmica.

En aquest sentit, es destaca la realització de projectes de substitució de lluminàries a diversos carrers de la vila que fins al moment comptaven amb instal·lacions antigues. Aquest és el cas de carrers com: Josep Carbó, Josep Joan, Santiago Bañeras, Baldomer Cateura, trams d’Aragó, de Provença, o de Pere Joan; o bé carrers de l'entorn de l'escola Vedruna, del carrer Ample o bé de la plaça de Mn Gumersind Vilagran, entre altres sectors del municipi.

En tots aquests casos s'han canviat els punts de llum d'aquests carrers dotats amb diversos models que havien quedat desfasats -pel que fa a la tecnologia i eficàcia-, per noves lluminàries tipus Led molt més eficients i amb un consum elèctric reduït. Aquest procés de substitució se seguirà aplicant progressivament en altres sectors de la vila, amb l'objectiu de realitzar el canvi de la totalitat de les antigues lluminàries encara existents al municipi.

Sistema d’informació energètica

L’Ajuntament de Palamós compta també amb un sistema d’informació energètica mitjançant el qual es realitza una acurada anàlisi del rendiment i la funcionalitat de tots els punts de subministrament del municipi.

Gràcies a la implantació d’aquest element de control, basat en un programa informàtic específic, s’ha pogut fer una anàlisi de tots els punts de subministrament elèctric que depenen de l’Ajuntament de Palamós. D’aquesta manera es pot fer un seguiment acurat de forma contínua de tots els paràmetres de consum energètic de cadascun dels subministraments, detectant sobreconsums i altres defectes, possibilitant actuar d’una manera àgil per solucionar-los.

Tots aquests canvis suposen un estalvi energètic i econòmic molt important per a Palamós els quals permeten amortitzar la inversió realitzada en poc més de dos anys de funcionament i que han permès contenir en gran mesura l’increment de la despesa energètica tot i les pujades reiterades que hi ha hagut en aquest sector.