Aquest octubre es compleixen 20 anys de l’adopció per part dels Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà (SSIBE) de la rehabilitació domiciliària a la comarca. Va suposar un canvi de paradigma en la visió clàssica de la rehabilitació mèdica que fins llavors només es realitzava de forma ambulatòria, als centres adherits.

Les diferents sessions de fisioteràpia o teràpia ocupacional es realitzen en un entorn propi del pacient que permet un aprenentatge i aplicabilitat real per al seu dia a dia. Són sessions de 45 minuts i personalitzades, individualitzades i adaptades a les seves necessitats, en l’entorn de la llar, que sol ser un context més conegut agradable i que els és familiar. Això permet una rehabilitació més eficaç i adaptada a cada cas amb els elements quotidians de cada casa del pacient. Alhora, se’n beneficia també la família i les persones cuidadores, ja que solen ser presents a les sessions i coneixen els exercicis i com cal treballar-los.

Durant els mesos de pandèmia, la rehabilitació domiciliària ha servit per continuar atenent pacients de risc per tal d’evitar el desplaçament als centres. Alhora, també ha pogut donar sortida a processos urgents en moments de restriccions d’aforament.

En aquests 20 anys, la rehabilitació domiciliària ha variat tant en nombre de sessions realitzades com en la percepció de la persona receptora.

Pel que fa a les dades, el 2001 es va iniciar el servei amb uns 40 pacients a l’any, mentre que el 2020 es van atendre més de 1.000 persones a tota la comarca del Baix Empordà, incloent l’ABS de Sant Feliu de Guíxols. El perfil de la persona usuària és majoritàriament d’una dona més gran de 45 anys.

L’equip està format per terapeutes, una coordinadora i quatre metges.