L’Ajuntament de Pals ha instal·lat aquesta setmana un fragment d’antena de Ràdio Liberty a la rotonda de la Torre Mora. La ubicació s’ha escollit perquè està a prop de les antigues instal·lacions que havien acollit l’emissora, promoguda pel govern dels Estats Units durant la Guerra Freda.

Les antenes van formar part del paisatge de la platja de Pals des de l’any 1959, quan la ràdio va començar-hi l’activitat, fins al desmantellament definitiu l’any 2006.

L’última emissió va ser el 25 de maig de 2001 i el debat públic sobre el futur de les instal·lacions es va allargar anys entre els partidaris a museïtzar-ho i els que ho volien desmuntar, com va acabar passant.

La instal·lació d’aquest tros restaurat d’antena -que s’havia guardat tots aquests anys- s’ha fet, segons fonts municipals, en homenatge a la memòria històrica i al que va significar Ràdio Liberty «pel món i per Pals». I és que va arribar a ser la ràdio a l’estranger més potent dels EUA i va donar feina a uns 200 treballadors, aportant riquesa al poble.

La presència americana a les comarques gironines també incloïa la base LORAN de l’Estartit, instal·lacions auxiliars a Figueres i Roses i el radar de vigilància de la base del Paní.