L'erupció dissabte passat del volcà submarí Hunga Tonga Hunga Ha'apai, a 65 quilòmetres al nord de Nuku'alofa, la capital de Tonga, és una de les més violentes que s'han registrat en els últims 30 anys en el planeta, han assenyalat aquest dilluns fonts científiques.

L'eixordadora erupció del Hunga Tonga Hunga Ha'apai, un volcà amb un ampli història d'activitat i situat entre dos illots -que a vegades queden units per la cendra acumulada entre tots dos-, va poder escoltar-se a centenars de quilòmetres de distància i les seves cendres i vapor van ser expulsades a uns 20 quilòmetres d'altura.

Però no va quedar aquí la cosa. Els canvis en la pressió atmosfèrica en superfície van poder registrar-se en diversos observatoris meteorològics catalans. Un d'ells va ser el Observatori Fabra de Barcelona, el responsable del qual, Alfons Puertas, va deixar constància en les xarxes socials de l'anomalia registrada en la pressió de la capital catalana després de la violenta erupció.

El mateix fenomen va quedar registrat en els punts d'observació del Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat). Les ones expansives derivades de l'erupció es van registrar entre el dissabte a la nit i la matinada del diumenge en variar la pressió atmosfèrica de manera sobtada.

Nivell del mar

A més, els canvis en la pressió es van traduir en canvis rellevants en l'onatge del Mediterrani. Un mareògraf de L'Estartit va detectar variacions de fins a 40 centímetres en l'oscil·lació del nivell de la mar.

Diferents científics internacionals han aportat documents de com l'ona expansiva ha recorregut pràcticament tot el planeta: