La Fundació Vila Casas estrena aquest dissabte a Can Mario de Palafrugell  l’exposició Localismes universals. Artistes de l’Empordà 1, en què es mostraran una vuitantena d’obres d’artistes que resideixen a l’Empordà. L’objectiu de la mostra és «posar en valor» el talent de les obres que es creen al territori i «fer un mapa» amb tots els creadors que hi ha a la zona, segons el seu comisari, Toni Álvarez de Arana. 

Amb un potencial artístic similar a la Toscana o la Provença, l’Empordà fa dècades que s’ha convertit en un pol d’atracció per a creadors plàstics. Per posar en valor alguns dels artistes que resideixen a la zona, Can Mario ha decidit dedicar-los una exposició que es partirà en dues parts. 

En aquesta primera exhibició hi ha 28 artistes representats, una llista que inclou noms com Rosa Aguiló, Pilar Aldana-Méndez, Alfonso Alzamora, Ralph Bernabei, Rosa Brugat o Pep Camps. També Guerrero Medina, Hiroshi Kitamura, Xavier Krauel, Luis Krauel, Assumpció Mateu, Alícia Marsans, Carme Sanglas, Regina Saura, Manel Álvarez, Adolfo Estrada o Xavier Medina Campeny. 

L’exposició palafrugellenca arrenca amb un homenatge a Jordi Sardà, que va morir a Rupià el 2019. Aquest homenatge a títol pòstum serveix per «connectar» amb el que ha estat la pintura paisatgística de l’Empordà, perquè Sardà estava estava enamorat del Montgrí.

El museu dedica la sala mitjana al pintor i galerista José Luís Pascual per la seva tasca de mecenatge per artistes residents a l’Empordà a través de l’espai d’art Km 7. A més, en aquest espai s’hi exhibeix l’obra Km 7 confinada que han fet tots els artistes que han participat a l’exposició en homenatge al galerista i s’hi mostren també algunes de les obres que els artistes convidats creuen que agraden més a Pascual, per tancar aquest homenatge al pintor i galerista.

Al llarg de l’exposició es podran veure obres de diferents disciplines artístiques com ara el dibuix, la pintura o l’escultura. Toni Álvarez de Arana detalla que a través d’aquesta mostra intenten «fugir de la postal» per descobrir que hi ha artistes abstractes amb obres molt interessants que s’han creat a l’Empordà.

De fet, el comissari de l’exposició considera que en la mostra de Can Mario només es repassaran «un 15% de tots els artistes» que calcula que resideixen a la zona. Álvarez estima que hi ha «uns 200 creadors plàstics» que habiten en els menys de 50 km que té l’Empordà.

Malgrat tot, el comissari lamenta que no hi hagi «cap registre» de quants artistes hi ha a l’Empordà. Per això cal que es comenci a «fixar en el territori» per descobrir aquests creadors i posar-los en valor per l’obra que tenen. 

El comissari afegeix que molts d’ells son «desconeguts» a Catalunya però que part de la seva obra està reconeguda en d’altres punts del món.

Davant del gran nombre d’obres i artistes que hi ha a les comarques gironines, Toni Álvarez de Arana ha decidit que l’exposició tindrà «com a mínim» dues parts. La primera d’elles, la que es podrà veure entre el dissabte 26 de febrer i el 8 de maig a Can Mario de Palafrugell. La segona d’elles, serà l’any vinent en les mateixes instal·lacions. 

A partir d’aquí, la Fundació Vila Casas i Toni Álvarez decidiran si s’allarga aquesta exposició d’artistes empordanesos o es recupera el format de mostres monogràfiques habitual de l’equipament palafrugellenc.