El sindicat Metges de Catalunya (MC) va demanar ahir al Departament de Salut una cimera d’urgència per abordar la situació dels MIR, després que en el procés d’assignació de places de formació sanitària especialitzada - que va finalitzar el dia 20 de maig - hagin quedat sense cobrir 71 places de resident de medicina familiar i comunitària.

Segons les dades proporcionades pel Ministeri de Sanitat, al territori català aquestes es concentren sobretot a Sant Fruitós del Bages (30), però també a Lleida (10). Altres indrets on han quedat vacants en aquesta especialitat són Terrassa (6), Cornellà de Llobregat (8), Sabadell (6), Mataró (5), Palamós (3), així com Tortosa i Tarragona amb una plaça cadascuna.

El sindicat sosté que, davant un fet «inaudit», Salut ha d’activar «amb diligència» els mecanismes necessaris per fer front a la situació.

Cal tenir present que enguany, Salut oferia incentius econòmics als residents que triessin aquesta especialitat a Catalunya i l’import variava depenent de la zona escollida. Tot i així, es tracta de la comunitat autònoma amb el percentatge més elevat de places sense cobrir, en aquesta especialitat.

Com a resposta, Salut ha rebutjat el sistema d’assignació de places organitzat pel govern espanyol i ha demanat una convocatòria extraordinària per ocupar vacants, i recorda que aquest desacord ja ha estat expressat en «reiterades ocasions abans».