Calonge va viure ahir un nou episodi del seu particular joc de trons. L’alcalde del municipi, Jordi Soler (JxCalonge), va anunciar la destitució del regidor de Cultura, Ensenyament i Medi Ambient, Norbert Botella (Republicans). 

En un comunicat, Soler va indicar que «m’he vist obligat a retirar al regidor Norbert Botella totes les seves atribucions com a membre de l’equip de govern. Ha sigut una decisió personal i molt pensada perquè malgrat fer coses bones i que se li han reconegut, no ha tingut cap mena d’adaptació amb la resta de membres de l’equip de govern», expressava la comunicació.  

«Aquest matí li hem donat l’oportunitat d’adaptar-se al grup, però no ha volgut entrar en raó i ens hem vist obligats a fer-ho d’aquesta manera», afegien en la missiva. Amb aquest moviment, l’actual govern es queda amb minoria en el plenari. De fet, amb aquest gir de guió la composició del govern queda distribuïda de la següent manera: Junts (4 regidors), PSC (3 regidors) i PP (1 regidor). En aquest sentit, Soler va insistir que «tenim tots els projectes en marxa i no hem de patir per tirar endavant i acabar aquesta legislatura. Estic segur que en temes importants de municipi ens entendrem amb la resta de grups municipals per tirar-los endavant».

Una legislatura convulsa

Els canvis de cadira no són unes rara avis en aquesta legislatura. El setembre de 2020 una aliança de Junts x Calonge, PSC, PP i el mateix Botella (Republicans) va expulsar del govern a la coalició formada per ERC (guanyadora de les eleccions amb cinc regidors) i Avancem (amb 2 edils més).

La peça clau d’aquell primer moviment va ser precisament Botella, únic regidor de Republicans, que inicialment formava part de la coalició de govern, però la va abandonar pocs mesos abans, deixant aleshores l’equip de govern amb set regidors.

D’altra banda, Soler ja va utilitzar aquest mecanisme polític també l’any 2008 per expulsar el govern de coalició que aleshores formaven el PSC, Ciutadans de Calonge i Sant Antoni (CCSA) i Sant Antoni Independent (SAI) i recuperar l’alcaldia que en aquell moment tenia el socialista Antoni Esteve. Ho va fer amb el suport d’ERC. De fet, Soler va ser alcalde des del 2003 fins al 2007, des del 2008 fins al 2019 i des del 2020 fins a l’actualitat.

Fonts consultades apunten que la fractura entre Botella i la resta de l’equip de govern ja existia i es va dilatar després que l’Ajuntament acomiadés a una treballadora que exercia de tècnica de recursos humans i que hauria decidit col·laborar amb ERC de manera voluntària. L’equip de govern ho va negar i va apuntar que en prescindien perquè tornava un empleat que estava en excedència.

Interpel·lat per aquest diari sobre els fets, Norbert Botella va assegurar que al llarg de la setmana que ve faria un comunicat per manifestar la seva opinió i va insistir que hi havia un pacte vigent en el marc del qual a canvi de propiciar la moció de censura per retornar a JxCalonge a govern, podria ser alcalde els darrers sis mesos de legislatura. D’altra banda, el batlle, Jordi Soler, no va respondre a les preguntes fetes per aquest mitjà.

Impuls cultural a Calonge

Norbert Botlla (Republicans) fins ara ocupava, entre d’altres, la regidoria de Cultura. En aquest sentit, Botella ha destacat per ser un dels impulsors del«booktown», la proposta per convertir Calonge en un poble de llibres. Per fer-ho, l’Ajuntament va impulsar la reconversió de set locals buits en llibreries gràcies a una ajuda econòmica de 10.000 euros. Dit i fet. El desembre de 2021 les set llibreries del poble, cada una especialitzada en una temàtica diferent, van aixecar la persiana per convertir el municipi, que amb prou feines supera els 10.000 habitants, en la primera booktown permanent de Catalunya. L’exemple més exitós d’aquest model de negoci és el poble de Hay-on-Wye, a Gal·les, un municipi que no supera els 2.000 habitants i té més d’una vintena de llibreries.