La matinada d'aquest dimecres ha mort la nena de 20 mesos que ahir a la tarda va ser traslladada a l’hospital Josep Trueta amb ferides de gravetat per l'impacte de la pedregada a la Bisbal d'Empordà. Segons fonts consultades, la nena no hauria superat les ferides que li van causar l'impacte de la pedregada al cap, provocant-li un traumatisme cranial.

Al marge d'aquesta víctima mortal, el balanç de ferits de diversa consideració és d'una setantena. Segons fonts municipals i sanitàries, també una altra veïna va ser traslladada a l'Hospital Trueta de Girona i ha estat donada d'alta aquesta mateixa matinada.

La inusual mida de les boles de calamarsa de fins a 10-11 centímetres de diàmetre, va provocar ferides a les persones que va trobar pel carrer. Alguns ferits van ser copejats per les pedres de calamarsa en extremitats i van quedar fracturades, com a un noi que li va trencar la clavícula o a una jove un dit de la mà.

Pedres de més de 10 centímetres

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, no s'havien registrat pedres d'aquestes dimensions a Catalunya des del 2002. Les boles superaven els 10 centímetres de diàmetre.

Vidres, cotxes i teulades

«Mai havíem vist una pedregada tan gran com aquesta». Aquesta va ser la frase més repetida ahir a la tarda a la Bisbal i als pobles del voltant, després de la intensa tempesta que va afectar aquella zona. Les pedres que queien eren com punys i van anar destrossant tot el que trobaven pel camí. La majoria de cotxes que estaven al carrer, van acabar amb els vidres destrossats; molts teulats de cases i naus industrials van quedar plenes de forats o amb les teules trencades; arbres i branques tombats, camps afectats, voreres esquerdades, són només algunes de les conseqüències materials del desastre.

Pedregada important a diversos municipis de les comarques de Girona

Pedregada important a diversos municipis de les comarques de Girona URIEL CALLOL

La primera tinent d’alcalde i alcaldessa accidental de la Bisbal, Carme Vall, va explicar a RAC-1 que no havia vist mai una calamarsada d’aquelles dimensions i va plantejar la possibilitat de demanar la declaració de zona catastròfica per la gran quantitat de danys que es van produir. «La pedregada ha durat uns deu minuts, però han estat deu minuts que s’han fet molt llargs», va declarar Vall.

Segon publicava ACN, alguns veïns van assegurar que el diàmetre de les pedres arribava als 11 centímetres, una fita que podria ser rècord a Catalunya segons van apuntar alguns meteoròlegs. A causa de les tempestes, els Bombers van rebre 23 avisos al Baix Empordà: 21 a la Bisbal d’Empordà i 2 a Forallac. La tempesta provenia del Pla de l’Estany on ja havia provocat destrosses com ara trencar el vidre d’alguns cotxes. Al seu pas pel Gironès, la tempesta també va deixar pedres de dimensions considerables i quan va arribar al Baix Empordà ha estat quan ha agafat més importància.