La dona que va perdre la visió d’un ull per culpa d’un atac amb sosa càustica a Sant Feliu de Guíxols sosté que l’agressor no volia fer-li mal i que tot plegat «va ser un accident». Davant el tribunal de la secció quarta de l’Audiència de Girona, la víctima ha hagut de justificar per què diu ara tot el contrari del que va declarar davant la policia i al jutjat d’Instrucció. 

Cap a dos quarts d’una del migdia del 29 de juny de 2020 l’acusat va presentar-se al domicili de la víctima, que era la seva parella sentimental. Era la tercera vegada que hi anava, perquè volia discutir amb ella sobre un assumpte relatiu als pares d’ella. A partir d’aquí, les versions difereixen completament: tant la víctima com l’acusat defensen que l’atac va ser accidental, mentre que el fiscal i el pare de la seva filla, que també va resultar ferida, diuen que va atacar-les expressament. 

La víctima va explicar que quan va sortir de casa per parlar amb l’acusat, van començar a discutir i que van acabar-se traslladant a l’entrada del pis. Ell duia una ampolla a la mà amb sosa càustica, i amb els nervis i el forceig de la discussió, l’acusat va tombar l’ampolla, que «li va caure sense voler» a la cara de la dona. «He dit coses que no les havia d’haver dit», va contestar al fiscal, que li preguntava per què deia ara això quan va denunciar que el processat ho havia fet perquè la volia matar. Segons ella, al principi pensava que li havia fet mal expressament, però després va reflexionar i un amic li va fer veure que «una persona que t’estima no et fa mal».

Testimoni directe

La cuidadora de les seves filles va ser testimoni directe dels fets: en la seva declaració va explicar que va veure com l’acusat agafava la víctima pels cabells i li vessava el líquid a la cara. Va ser ella qui li havia obert la porta i també qui va separar l’home per alliberar la dona de l’atac. Tant ella com la nena també van patir ferides provocades per la sosa càustica.

Per la seva banda, l’acusat va dir que va anar al domicili de la víctima perquè volia parlar amb ella, i que l’ampolla era allà. «Em va dir que el seu home l’havia preparat per mi», va dir. Quan van començar a discutir, la dona va agafar l’ampolla, va vessar-li una mica de líquid als ulls i ell li va agafar per protegir la nena, que estava darrere la seva mare. Va ser llavors, segons la seva versió, quan la sosa càustica va anar a parar a la cara de la dona. Va fugir perquè «tenia por» del marit de la víctima. Els Mossos d’Esquadra el van detenir uns dies després. Ha estat en presó provisional des de llavors.

La víctima s’ha hagut de sotmetre a una dotzena d’operacions a l’ull dret i n’ha perdut la visió per culpa de l’atac.

El processat s’enfronta a penes de fins a 15 anys i mig de presó per tres delictes de lesions i a pagar indemnitzacions de més de 200.000 euros a la dona, a la filla i a la cuidadora. El fiscal també li demana mesures d’allunyament de la víctima durant 15 anys i que se l’expulsi un cop compleixi tres quartes parts de la condemna. 

El pare de la nena també s’ha personat i demana 4 anys de presó per les lesions provocades a la nena, així com una mesura d’allunyament durant set anys. Finalment, la dona li’n demana tres anys per un delicte de lesions per imprudència greu.