«Video kill the radio star», cantaven The Buggles el 1980 i ara, 40 anys després, qui corre seriós risc de mort són els cinemes, víctimes d’una crisi galopant amb molts culpables, des de les plataformes d’streaming en molts casos impulsades per les pròpies productores, fins al canvi d’hàbits de la societat que s’ha accentuat després de la pandèmia, o un preu de l’energia disparat. La qüestió és que un altre municipi de les comarques gironines es queda sense cinema. Diumenge tanquen les tres sales de l’Arinco de Palamós, segons l’empresa que les gestionava, perquè l’augment dels costos energètics és, precisament, «inassumible», en plena davallada d’espectadors, «i ens estimem més avançar-nos i prevenir, ara que no tenim cap deute amb ningú». És el tercer cop en cinc anys que aquest cinema abaixa la persiana, i després que ho fes per primer cop, cap de les dues empreses que van assumir-ne la gestió, la darrera la cooperativa Cinema 4 You, se n’han pogut sortir. «Ens queda una sensació de resignació», apuntava ahir l’alcalde de Palamós, Lluís Puig, recordant precisament aquest fet, que ningú ha sigut capaç de fer viable un negoci que, molts anys enrere, omplia. 

David Cuesta és un dels socis de l’empresa que ha gestionat els Arinco aquests darrers anys (s’hi van posar a finals de setembre de 2020). Explica que «la pujada del preu de l’energia i la poca afluència de públic fan inviable que el projecte pugui continuar» i posa l’exemple que quan arribi el fred, els seria impossible poder engegar la calefacció de tot el recinte. Els actuals gestors «hem fet tot el possible per salvar-ho, mirant de retallar costos d’altres partides, sense fortuna». A l’estiu els cinemes Arinco obrien cada dia, però fora dels mesos puntuals de juliol i agost, i donada la crisi, ja només es feien projeccions de dimcres a diumenge, i s’havien retallat sessions com les de la nit.

Des de l’Ajuntament afirmen que ara estudiaran «com es pot donar continuïtat a les projeccions cinematogràfiques a Palamós». Lluís Puig va recordar que ja s’han fet sessions al teatre de la Gorga, «però donada l’alta activitat que té, és difícil que allà s’hi pugui fer una programació estable de cinema». Cicles com el Gaudí i el Xic sí que s’han fet i es fan en aquest equipament.

«Estem molt agraïts a l’entitat que ho ha gestionat i entenem que per qüestió de viabilitat aquest projecte no pot avançar», va afegir l’alcalde. Puig deixava una porta oberta a que no fos un tancament definitiu -«és molt difícil a curt termini que surti algun altre interessat a explotar els Arinco»-, tot i que «sempre es diu que l’esperança és l’últim que es perd, i des de l’Ajuntament es posaríem a disposició de qui volgués per ajudar-los». Des de Cinema 4 You donen per tancada l’etapa a Palamós. El tancament, pel que fa a ells, no té marxa enrere.

 El cinema Arinco va tancar per primera vegada la tardor del 2017, després de 56 anys d’activitat. Abans ho havia fet el Kyton, que com l’Arinco, s’havia reconvertit en un multicines de tres sales. La primavera de 2019 els Arinco van reobrir de la mà de l’empresa Picking SPI, però encara no un any més tard, la pandèmia els va fer tancar i quan es va poder reobrir, amb restriccions, aquell grup hi va renunciar. El setembre de 2020 els Arinco reobrien de la mà dels actuals gestors, que finalment diumenge ho deixaran estar. Black Adam, Un año, una noche, Argentina 1985, Los renglones torcidos de Dios, Llach, l’últim gran concert, i L’ofici d’aprendre, seran els darrers títols que s’hi podran veure. Qui sap si per sempre.

La província de Girona ha perdut 17 sales aquest 2022

El 2022 acabarà com un annus horribilis per al sector de l’exhibició cinematogràfica a la província de Girona. Disset sales, aviat és dit, s’han perdut en aquest deu mesos d’any, i el pitjor de tot és que la crisi és tant gran que no se’n poden descartar més properament.


Com els Arinco, la reobertura dels cinemes Las Vegas de Figueres mai va acabar de reeixir, i tot i haver estat gestionats per dues empreses diferents, cap se’n va sortir. El febrer d’aquest any, i sense avisar, les quatre sales d’aquest complex després de la reforma que hi va promoure Ventura Pons uns anys abans, van deixar de funcionar.


A l’estiu, a finals de juny, i també sense cap anunci previ, es posava un punt i final indigne a uns cinemes Albèniz que l’any que ve haurien fet 100 anys. Les deu sales van deixar d’estar en servei d’un dia per l’altre i allà continuen acumulant pols. Diumenge serà el torn de les tres sales dels Arinco.


L’any passat a Girona es va haver de lamentar un altre tancament, el de les tres sales dels Albèniz Plaça, en un preludi del que acabaria passant amb el seu germà gran.