Blog 
Cinc cèntims - Oriol Puig
RSS - Blog de Oriol Puig

L'autor

Blog Cinc cèntims - Oriol Puig - Oriol Puig

Oriol Puig

Periodista. Cap de secció d'Economia de Diari de Girona

Sobre aquest blog de Economia

Economia i Empresa


Arxiu

 • 20
  Octubre
  2011

  Comenta

  Comparteix

  Twiteja

   

  Cap empresari sense empresa

  Centenars d’empreses es veuen abocades cada dia al tancament. Algunes per falta de viabilitat econòmica, altres per una mala gestió, i moltes per una falta de relleu al capdevant del negoci.  Durant anys hem assistit impassibles a la tragèdia que suposa que una activitat empresarial cessi l’activitat. Mentrestant, les administracions públiques han adreçat recursos de tots al foment de l’emprenedoria i la creació de noves empreses, diners de tots que no sempre han estat ben utilitzats.
  Un exemple el tenim en una línia d’ajuts que entre 2008 i 2010 va destinar onze milions d’euros a aturats que volien establir-se com a autònoms. Una iniciativa encomiable, però que deixava fora de les subvencions els homes que tenien entre 30 i 45 anys, precisament el gènere i el tram d’edat amb més emprenedors a Girona i Catalunya.  I segurament és així perquè tenen una experiència acumulada que els permet tirar endavant el seu projecte i superar els problemes que es presenten en tota aventura empresarial.
  Fa pocs dies, el delegat d’Empresa i Ocupació de la Generalitat a Girona, Christian Serarols, recordava l’elevada taxa de mortalitat de les empreses creades per joves sense formació (d’entre el 40-80% durant els 3 primers anys). Amb formació i experiència, aquesta taxa baixa espectacularment. Amb tot, segons dades de la patronal, el 85% de les noves empreses moren als 5 primers anys de vida, i les que queden no tenen mecanismes per assegurar la seva continuïtat.
  Crear una empresa des de zero suposa un elevat desgast per a l’emprenedor en qüestions burocràtiques, alienes al core business del negoci. Per això, són encomiables iniciatives com els programes Reempresa (de la patronal Cectot i la Fundació CP’AC) i el Pla de Continuïtat Empresarial (de les Cambres de Comerç). Ambdós són projectes en què el sector privat i l’administració pública col·laboren amb l’objectiu d’assegurar la pervivència d'empreses i posar en contacte empresaris que volen concloure la seva activitat i emprenedors que estan disposats a continuar-la.
  Garantir la continuïtat d’un negoci permet a l’emprenedor estalviar temps i recursos en la posada en marxa de la companyia i garanteix el manteniment de llocs de treball. L’únic però, als dos proejectes és que, essent tant similars en els objectius, caminin de forma separada. Sumar esforços suposaria un estalvi de recursos i un benefici per als empresaris que volen traspassar el negoci i els que volen continuar amb l’activitat.

   

  Compartir a Twitter
  Compartir a Facebook