Blog 
L'actualitat que ens envolta
RSS - Blog de John Gussman

L'autor

Blog L'actualitat que ens envolta - John Gussman

John Gussman

John Gussman

Sobre aquest blog de Catalunya

Notícies d'actualitat


Arxiu

 • 27
  Maig
  2016

  Comenta

  Comparteix

  Twiteja

   
  Girona salud Catalunya

  Claus per evitar intoxicacions a l’hora de fer una barbacoa

  L’arribada de l’estiu sol venir acompanyada d’incomptables àpats a l’aire lliure amb els amics o amb la família, pel que la barbacoa es converteix en una protagonista constant de les altes temperatures i el lleure estival. Sabent que no és plat de bon gust posar-se malalt quan el sol s’intensifica, cal tenir en compte algunes recomanacions per evitar que els àpats es converteixin en una desfilada de bactèries.

  Claus per evitar intoxicacions a l’hora de fer una barbacoa

  Sol, altes temperatures i aliments: còctel de gèrmens

  Evitar el continu desplaçament dels gèrmens i les bactèries pot passar per tenir una mica de cura amb els detalls. No barrejar els aliments crus amb els cuinats és un consell estrella, doncs la majoria de les intoxicacions alimentàries a l’estiu són degudes a aquesta mala praxis: els aliments crus mai poden compartir plat amb els que ja estan cuinats. Les bactèries viatgen en busca de calor, pel que el menjar recentment fet -i llest per ingerir- serà d’un fort atractiu pels microbis.

  En aquest mateix sentit, no convé utilitzar els mateixos utensilis per tractar uns i altres aliments, ja que les eines de cuina també poden convertir-se en el passatge de viatge que els gèrmens necessiten per contaminar els comensals. Considerant que l’àpat de barbacoa sol agradar a tothom, cal tenir aquests detalls en compte per no espatllar-li les vacances a ningú, doncs, si bé hi ha barbacoas baratas fàcilment accessibles per a tothom, l’experiència pot acabar sortint cara si algú s’intoxica per la ingesta d’aliments contaminats.

  Volta i volta, però al seu punt

  El punt de cocció és un altre factor a tenir en compte a l’hora d’evitar les possibles intoxicacions alimentàries. Ni massa cru, ni massa fet: els extrems poden suposar la ingesta de bactèries contaminants per part de l’organisme, pel que cal tenir cura del punt de cocció en que queden els aliments quan es para la taula.

  La conservació del menjar abans i després de passar per les brases també té un pes fonamental en el menú confeccionat. El sol i la calor multipliquen el nombre de gèrmens a gran velocitat i, per aquest motiu, és precís no treure el menjar de la nevera fins que no es vagi a utilitzar. Si d’altra banda s’han de preparar altres plats o salses, disposar d’un robot de cocina serà de gran ajuda per facilitar la tasca amb garanties plenes de salubritat.

   

  Denunciar
  Compartir a Twitter
  Compartir a Facebook