'Margarita' és una vaca nascuda fa quatre anys en una granja de toros de lídia que va ser regalada pel seu amo a un amic. És una vaca "sociable" i "afectuosa" que agraeix el contacte humà, però sobre la qual pesa una cruel condemna a mort, doncs no té els papers en regla i la llei obliga al sacrifici en aquests casos.

Sensibilitzada per la seva història, una associació ha promogut una campanya per salvar-la de l'escorxador i, d'amagat, l'ha traslladat al seu santuari d'animals, mentre negocia amb el govern català regularitzar la situació del cap de bestiar.

La directora de Hogar ProVegan de Tarragona, Elena Tova, va lliurar ahir en el registre d'Atenció Ciutadana de la Generalitat les més de 160.000 signatures que han recollit en la plataforma Change.org per sol·licitar un "indult" que eviti el sacrifici del cap de bestiar, que inicialment estava previst per a aquest divendres.

Tova explica que 'Margarita', com la va batejar el seu nou amo, vivia tranquil·lament en una finca de Tortosa guanyant-se l'afecte dels habitants del poble, perquè l'animal és especialment afectuós amb els nens i gaudeix del contacte humà: "Li agrada que l'acariciïn i els que la coneixen asseguren que és un ser sensible i acostumat a rebre carícies".

Després de la denúncia d'una veïna del propietari de la finca, les administracions van detectar que la vaca mai va ser identificada ni registrada, com obliga la llei, un oblit que la normativa castiga amb l'escorxador.

No obstant això, els veïns de la vaca i els grups animalistes que els recolzen argumenten que "Margarita" no és explotada com a bestiar, doncs "és una vaca sensible i afectuosa, que ara s'enfronta a una injusta sanció que ha de pagar amb la seva vida".

"És inadmissible que 'Margarita' hagi de pagar amb la seva vida per un error burocràtic", ha considerat Elena Tova.

La defensora dels animals assegura que la primera mesura que van prendre per evitar "la sentència de mort" va ser intentar inscriure a la vaca en el registre, "però el problema és que ens han ignorat totalment en les nostres propostes de resolució".

L'entitat animalista defensa que els propietaris de la finca "han tingut a 'Margarita' com un animal de companyia, sense cap fi lucrativa" i que "castigar a la vaca amb la mort" per la fallada del propietari "és totalment injust".

Per ells, els grups de suport a 'Margarita' entenen que la vaca de Tortosa ha de ser considerada com a animal de companyia i regir-se sota una altra normativa, no per la qual regula les explotacions ramaderes.

ProVegan s'ha ofert per pagar totes les proves veterinàries necessàries per legalitzar la situació de 'Margarita' i evitar "l'assassinat que es vol cometre".

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat ha apuntat que "actua per garantir el compliment de la normativa en matèria de traçabilitat, sanitat animal i salut pública".

"És obligació de l'administració competent exigir als propietaris dels animals el compliment de la normativa i actuar en els casos en els quals l'animal no està identificat i el propietari tampoc pot acreditar el seu origen, ni situació sanitària", han afegit fonts de la Generalitat.

Des del Departament asseveren que "s'està treballant amb el propietari per trobar una solució a la situació", però "a dia d'avui no només no s'ha pogut acreditar l'estat sanitari, la identificació i procedència de l'animal, sinó que aquest ha estat traslladat, sense autorització, a un 'santuari', amb la qual cosa s'ha forçat una situació que encara complica més la resolució".