La primavera de 2019 comença dimecres que ve 20 de març a les 22.58 hores, hora oficial peninsular, i durarà 92 dies i 18 hores, finalitzant així el 21 de juny amb el començament de l'estiu. Segons els càlculs de l'Observatori Astronòmic Nacional (OAN), de l'Institut Geogràfic Nacional (IGN), dependent del Ministeri de Foment.

Segons explica l'OAN, l'inici de les estacions ve per aquells instants en què la Terra es troba en unes determinades posicions en la seva òrbita al voltant del Sol.

En el cas de la primavera, aquesta posició es dóna quan el centre del Sol, vist des de la Terra, creua l'equador en el seu moviment aparent cap al nord. El dia en què això succeeix, la durada del dia i la nit pràcticament coincideixen. A aquesta circumstància se'n diu també «equinocci de primavera». En el moment en què en l'hemisferi nord comença la primavera, en l'hemisferi sud comença la tardor.

L'inici de la primavera és l'època de l'any en què la longitud del dia s'allarga més ràpidament. A les latituds de la península, el Sol surt als matins més d'un minut abans que el dia anterior, i a la tarda es posa més d'un minut després. Com a conseqüència, a l'inici de la primavera, el temps en què el Sol està per sobre de l'horitzó augmenta gairebé tres minuts cada dia.

ECLIPSIS I PLUGES DE METEORITS

Segons informa l'OAN, al llarg de la primavera no es produirà cap eclipsi de Sol o Lluna. La primera lluna plena de la primavera serà el 21 de març, i les següents, 29 o 30 dies després. Així, es donaran altres tres llunes plenes en aquesta primavera els dies 19 d'abril, 18 de maig i 17 de juny.

Quant a la visibilitat dels planetes, a l'alba seran visibles Venus, Saturn i Júpiter, que durant el mes de juny serà visible tota la nit, mentre que en fosquejar serà visible Mart.

Respecte a les pluges de meteorits, es podran observar aquelles que es produeixen ocasionalment en aquesta estació. Les dues pluges més importants de la primavera seran les «Líridas», amb un màxim cap al 22 d'abril, i les «Eta-acuáridas», que el seu màxim succeirà cap al 6 de maig.

Així mateix, és a la primavera, en concret en l'últim diumenge de març, quan es realitza el canvi d'hora per a adaptar-se a l'horari d'estiu. Com era habitual, a les 2.00 de la matinada, hora peninsular, del diumenge 31 de març s'avançaran els rellotges fins a les 3.00 (la 1.00 de la matinada a Canàries passarà a ser les 2.00).

Precisament, la Comissió Europea va presentar una proposta per a posar fi als canvis d'hora durant 2019. Al principi aquest 31 de març anava a ser l'últim canvi d'hora que es realitzaria a la Unió Europea, però el Parlament Europeu ha demanat retardar fins a 2021 l'eliminació dels canvis d'hora proposat per la Comissió Europea.

Els Estats membres han de comunicar com a més tard a l'abril de 2020 si es quedaran amb l'horari d'estiu o amb el d'hivern. Si opten per la primera opció, l'últim canvi d'hora tindrà lloc al març de 2021, mentre que el rellotge es canviarà per última vegada a l'octubre de 2021 en aquells països que decideixin romandre en l'horari d'hivern. Malgrat la petició del Parlament Europeu, els vint-i-vuit tornaran a debatre sobre aquesta qüestió al juny.