En la majoria dels països, es considera que una persona està legalment morta quan l’activitat cerebral cessa. Què passaria si el cervell pogués funcionar al marge del cos o ressucitar-lo hores després de la seva mort natural?

Són preguntes que sorgeixen després de fer-se pública avui una investigació d'investigadors de la Universitat de Yale. Segons publica la revista Nature, els científics van aconseguir 'reviure' cervells de diversos porcs que van arribar procedents d'un escorxador. Un comitè ètic ha vigilat el procés de manera estricta.

Els investigadors van preparar un substitut del reg sanguini: una solució sintètica d'hemoglobina, amb oxigen, nutrients i medicaments de funció citoprotectora. La tècnica va aconseguir restaurar algunes funcions crucials, com ara la capacitat de les cèl·lules per produir energia i eliminar els residus, i va ajudar a mantenir les estructures internes dels cervells.

Segons Nature, els investigadors van provar el bon comportament dels cervells durant un període de sis hores. Van descobrir que les neurones i altres cèl·lules cerebrals havien reiniciat funcions metabòliques normals, com consumir sucre i produir diòxid de carboni, i que el sistema immunitari dels cervells semblava funcionar. No obstant, no van aconseguir veure patrons elèctrics coordinats a tot el cervell, el que indicaria una activitat cerebral sofisticada o fins i tot la consciència.