Costa 10 euros i es diu 'eina de distància social' o 'social distance zapper'. És una espècie de clauer extensible que dona una descàrrega elèctrica de 4,5 volts a qui s'acosta massa. El seu fabricant, una empresa nord-americana de regals, proposa utilitzar-lo per fer «complir de manera divertida amb el distanciament social» impost per les restriccions del coronavirus. S'ha estat venent, segons ha comprovat CASO ABIERTO, el canal d'investigació i successos de Premsa Ibèrica, en pàgines web i, fins fa uns dies, en grans magatzems i botigues de tota Espanya. Aquest clauer elèctric, que es ven a tota la Unió Europea, els Estats Units i el Canadà, posa a les mans del seu amo sotmetre a petites descàrregues elèctriques a qui consideri que se salta la distància social o la bombolla preventiva contra la covid. «Mantingues a tothom a una distància segura», s'anuncia. Cap en una butxaca (mesura set centímetres), però és extensible i arriba fins als 63 centímetres, com una espècie de bastó.

Menors i malalts

Funciona a piles i té un botó per activar la descàrrega elèctrica contra qui s'aproximi més del compte i provocar-li una paràlisi muscular temporal i localitzada. Els seus fabricants adverteixen que no ha d'utilitzar-se contra menors de 14 anys ni persones que pateixin patologies mèdiques. CASO ABIERTO ha comprovat com aquesta eina es venia encara aquesta setmana en botigues espanyoles i s'oferia com a «regal original» per Nadal en pàgines web de grans magatzems i tota mena d'establiments. El dimarts, 30 de novembre, ja estava esgotat en diversos d'ells, que oferien als seus clients, això sí, la possibilitat d'encarregar-ho per poder adquirir-ho en uns dies.

«Dona enrampades»

No obstant això, alguns dels centres comercials on es promocionava i es venia han començat a retirar aquesta eina de distància social de les seves ofertes nadalenques. Un periodista de CASO ABIERTO va voler comprar-la i li van explicar que el producte ja no estava disponible perquè «diversos clients s'han queixat que dona enrampades». Aquesta decisió s'ha produït després que desenes de persones denunciessin, a través de les seves xarxes socials, la venda del producte en diferents botigues espanyoles: «No és Fake news o un muntatge. Ho podeu comprar al web», escrivia la setmana passada un usuari a Twitter. Un altre home li va respondre: «Això és una arma, denúncia a Consum!!!».

Crítiques dels negacionistes

El 'social distance zapper' també ha generat crítiques entre alguns negacionistes de la covid, que aquests dies s'expressen així a la xarxa: «Venen implements globalistes perquè alguns donin descàrregues a qui no respecti distància de seguretat. El que faltava, porucs i armats»; «venen porres elèctriques per guardar la distància social, els assassins creadors de la dictadura sanitària van per totes». Encara continua sent possible comprar aquest polèmic regal nadalenc a diferents portals web. En un d'ells, s'ofereixen els avantatges del producte amb una certa ironia: «Algunes persones semblen no entendre el que són dos metres de distància. Algunes persones només necessiten electrocutar-se lleugerament». Una altra oferta ho defineix com a «eina telescòpica de butxaca» i defensa els seus avantatges. Indica que «amb una petita descàrrega elèctrica (zap) a qualsevol idiota prou ximple per entrar en el teu espai personal», ja no serà necessari «entrar en una discussió inútil sobre covid-19 amb un complet estrany. Només, ZAP!».