Es creu que totes les galàxies tenen al centre un forat negre supermassiu de més d'un milió de vegades la massa del Sol. Com s'han format? Encara ara és un misteri. En un forat negre actiu la matèria al seu voltant s'escalfa i emet a altes energies abans de ser engolida. Aquesta radiació la podem detectar amb satèl·lits de raigs X i, a més, ens permet estudiar moltes propietats dels forats negres i també la seva formació.

En aquesta xerrada tractarem no tan sols de forats negres supermassius sinó també de forats negres estel·lars i de massa intermèdia, els quals es creu que són les llavors a partir dels quals creixen els supermassius. Parlarem també sobre canibalisme galàctic i la relació que té amb la detecció d'ones gravitacionals, que ofereixen la millor prova sobre l'existència dels forats negres.

A càrrec de Mar Mezcua, investigadora a l'Institut de Ciències de l'Espai - Institut d'Estudis Espacials de Catalunya (ICE-CSIC / IEEC) amb una beca Juan de la Cierva. Va estudiar Física a la Universitat Autònoma de Barcelona i a la Universitat de La Laguna (Tenerife), on també va obtenir l'especialitat en Astrofísica. Va fer la tesi doctoral a l'Institut Max Planck de Radioastronomia de Bonn (Alemanya). Després ha fet estades postdoctorals a l'Institut d'Astrofísica de les Canàries, al Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics (Boston, EUA) i a la Universitat de Montreal (Canadà).

HORARIS

Dimarts 13 de novembre, a les 19 h

PROMOCIONS

50 % de dte. clients de CaixaBank

COL·LABORA

Institut d'Estudis Especials de Catalunya (IEEC)