Durant molt de temps s'ha debatut sobre si realment existeix la depressió infantil, ja que es considerava un trastorn que només existia en els adults. Avui, està comprovat que la prevalença de la depressió infantil és d'entre el 5 i el 10% de la població general, i que, a més, el suïcidi en adolescents a causa d'aquesta malaltia s'ha convertit en la primera causa de mort entre aquesta franja d'edat.

Per aquestes raons, és molt necessari que se sàpiguen detectar les primeres manifestacions d'aquest trastorn, per intervenir-hi al més aviat possible aplicant tractaments que hagin demostrat la seva eficàcia. Al llarg de la conferència s'abordaran les causes, les manifestacions (símptomes observables) i els tractaments eficaços per a la depressió, i també què s'hi pot fer des del punt de vista preventiu.

A càrrec de la Dra. Esther Trepat, doctora en Psicologia Clínica i de la Salut per la Universitat Autònoma de Barcelona, llicenciada en Psicologia i diplomada en Magisteri amb especialitat d'Infantil i Primària a la mateixa universitat. Amb una dilatada experiència en el món educatiu, ha estat docent i directora de centres educatius d'educació infantil, primària i secundària. Durant els últims quinze anys, s'ha dedicat a la pràctica clínica com a directora de la Fundació Institut de Psicologia, que combina amb la docència universitària i la investigació. És professora associada del Departament de Personalitat, Avaluació i Tractaments Psicològics de la UAB i autora de diverses publicacions científiques en l'àmbit de la psicopatologia.