L'ús de la intel·ligència artificial podria contribuir a aconseguir un creixement global del voltant del 4% en els propers 10 anys reduint alhora l'emissió de gasos d'efecte hivernacle entre un 1,5 i un 4%, segons un estudi de PwC encarregat per Microsoft. Les tècniques d'intel·ligència artificial, basades en l'«aprenentatge» de sistemes informàtics mitjançant el processament d'enormes quantitats de dades per poder prendre decisions «intel·ligents», tindran un impacte determinant en quatre sectors clau: agricultura, energia, aigua i transport, afegeix l'informe. «Els vehicles sense conductor, per exemple, són molt més eficients que els tradicionals», va dir el cap de Medi Ambient de Microsoft, Lucas Joppa, que va explicar que l'automatització en la circulació permet triar la millor ruta, adequar la velocitat a cada cas i, en conseqüència, estalviar en combustible.

«Això és així fins al punt que fins i tot si en total el nombre d'hores que els vehicles passen circulant en el futur s'incrementa, la seva major eficiència farà que la quantitat de gasos d'efecte hivernacle emesos es redueixi», va assegurar el responsable mediambiental de la signatura de Redmond (estat de Washington, EUA).

L'estudi va trobar, però, que els beneficis econòmics de la intel·ligència artificial es produiran essencialment a Europa, Àsia Oriental i Amèrica del Nord, que en el seu conjunt podrien elevar el seu PIB gràcies a aquesta tecnologia en fins a 1 bilió de dòlars el 2030, deixant a Llatinoamèrica i Àfrica subsahariana al marge.

Aquesta diferència en l'aprofitament de la nova tecnologia es deu bàsicament al desequilibri actual en el grau de desenvolupament digital, cosa que podria ser mitigat si s'accelera la implantació tecnològica en aquestes dues regions del món, que, d'altra banda, són de les que més patiran els efectes del canvi climàtic.

Al costat de la presentació de l'informe, Microsoft va revelar un nou pla per lluitar contra el canvi climàtic tant en l'aspecte operatiu de la companyia com pel que fa a l'augment de la visibilitat social i política d'aquesta causa.

«Si volem evitar les pitjors conseqüències del canvi climàtic, tots els sectors, tant públics com privats, hem de fer alguna cosa immediatament», va afirmar Joppa, que va detallar que Microsoft s'ha compromès que l'electricitat usada en tots els seus edificis sigui 100% lliure de carboni.

A més, la firma que dirigeix Satya Nadella pujarà a 15 dòlars la multa interna que les seves diferents unitats de negoci han de pagar cada vegada que les seves activitats generen una tona mètrica de carboni, ja sigui per l'ús de centres de dades, oficines, fàbriques o vols en avió.

Microsoft fa servir els diners provinents d'aquestes multes internes, que es van començar a aplicar el 2012, amb un doble objectiu: incentivar els seus departaments per reduir l'emissió de diòxid de carboni i pagar programes mediambientals amb el recaptat que li permetin operar un campus amb empremta de carboni zero (allibera tant CO2 a l'atmosfera com el que elimina d'ella). «No es tracta només de reduir la quantitat de gasos d'efecte hivernacle que emetem a l'atmosfera, sinó també d'eliminar els gasos ja presents. Ens assegurararem que la sostenibilitat sigui una peça clau en les operacions de cada àmbit de la nostra companyia», va indicar Joppa.