Però al mateix temps que forjava el seu caràcter i despuntava com a jugador de rugbi, anava creixent en ell un altre amor, el que professa al medi ambient. Gràcies a la seva feina com a cap de Planta de la depuradora que Aqualia gestiona a Medina del Campo (Valladolid), Patricio va trobar «la forma de gaudir de la natura i correspondre-la», sempre guiat per aquest respecte après en el camp de joc.

Projecte de recuperació de les llacunes de Medina del Campo

Situades al final del cicle de la gestió de l'aigua, les EDAR (Estació Depuradora d'Aigües Residuals) són les responsables de depurar l'aigua reintegrant-la a la llera del riu en les millors condicions, eliminant la matèria contaminant així com les partícules sòlides en suspensió.

«Cada dia prenem de la mare naturalesa un préstec, consistent en milions de litres d'aigua. No seria just tornar aquest préstec tan important, sense correspondre amb interessos al nostre malmès medi ambient. Seria molt desagraït i poc respectuós per part nostra», explica Patricio. Amb aquesta filosofia, el cap de planta val·lisoletà va idear fa una dècada un sistema que fes reviure les llacunes de Medina del Campo, convertides en aquell moment en un lloc degradat, sense aigua i, per tant, sense vida.

Com descriu Patricio, «l'any 2008 vam iniciar el projecte, desviant part de l'aigua tractada a l'EDAR per enviar-la i així omplir les 4 llacunes i jugant en cada llacuna amb l'altura de la làmina d'aigua, per obtenir hàbitats diferents. Aquesta idea va ser clau per aconseguir els resultats de biodiversitat d'espècies aconseguits».

Amb la vista posada en la naturalització de les llacunes i la millora del seu hàbitat i ecosistema, l'equip d'Aqualia que gestiona l'EDAR va establir un ventall de mesures que afavorissin l'assentament i desenvolupament de diferents espècies d'aus, amfibis i mamífers. A més, es va realitzar una intensa campanya de comunicació, de sensibilització i educació ambiental, perquè els veïns de Medina del Campo fossin coneixedors i partícips de la iniciativa.

«Amb l'arribada del primer pas d'aus de primavera es van realitzar els primers censos els resultats dels quals començaven a reunir entre 300-400 aus de 40 espècies diferents», explica Patricio. Un any més tard, el 2009, recollia el premi Ecoinnova en categoria provincial i autonòmica, i el 2011 el projecte, presentat per Aqualia i l'Ajuntament de Medina del Campo, era finalista dels II Premis Territorio & Marketing, organitzats per Mapfre.

Connectats amb la cura del planeta

Actualment, a les llacunes de Medina del Campo hi ha una població anual de 8.600 aus i s'han comptabilitzat més de 120 espècies d'ànecs i aus relacionades amb l'ecosistema. Menció especial al «morell xocolater, espècie en perill d'extinció, el flamenc, el becplaner, l'ànec cullerot i el cabussó collnegre, la gran colònia de becs d'alena i camallongues», enumera Patricio. La zona s'ha convertit en una destinació privilegiada a l'interior d'Espanya per a l'albirament d'aus, i cobra especial rellevància en l'època de pas de finals d'estiu i tardor, quan la resta d'aiguamolls de l'interior es troben secs per l'estiatge.

«Aquesta circumstància no afecta les nostres llacunes, per la regeneració contínua d'aigua que es realitza a l'EDAR, concentrant en dies continus gran varietat d'aus que fan servir la llacuna a manera d'àrea de descans en el seu llarg camí de migració», explica el cap de l'estació depuradora.

Aqualia, especialitzada en la gestió del cicle integral de l'aigua, és una companyia connectada amb més de 22,5 milions de clients a tot el món i, en connexió, també, amb el medi ambient. Els bons resultats obtinguts a la localitat val·lisoletana animen l'empresa a continuar un projecte que, a més, «ha estat pres com a exemple i referència a altres EDAR per a la recuperació d'altres deveses i aiguamolls», assenyala Patricio.

Amb el pas dels anys, els títols i els trofeus aconseguits per Patricio com a jugador de rugbi «queden a les vitrines», però el fruit del seu esforç i treball, fonamentat en el respecte i el compromís amb la cura del planeta, perdurarà en el