Les Nacions Unides va constituir aquest dia l'any 1972, quan es va celebrar a Estocolm la Conferència de les Nacions Unides sobre el Medi Ambient Humà. A partir d'aquesta es va crear el Programa de les Nacions Unides pel Medi Ambient (PNUMA).

El Dia Mundial pel Medi Ambient se celebra el 5 de juny de cada any. La jornada pretén fomentar la sensibilització i l'acció global per a la protecció del nostre medi ambient. Es va celebrar per primera vegada el 1974 i s'ha utilitzat com a campanya per a la sensibilització sobre les qüestions ambientals de la contaminació del mar i l'escalfament global, amb el consum sostenible i delictes contra la natura.

Actualment s'ha convertit en una plataforma global per a la difusió pública, amb la participació de més de 143 països cada any.

Anualment es decideix un tema nou que les grans corporacions, ONG, comunitats, governs i celebritats de tot el món adopten per promoure causes ambientals particularment urgents. Així s'insta tota la població a unir-se per cercar solucions al problema mitjançant energies renovables i tecnologies sostenibles.

Els objectius de la seva celebració són: donar una cara humana als temes ambientals, animar les persones a convertir-se en agents actius del desenvolupament sostenible i equitatiu, promoure la idea que la societat és fonamental per canviar les actituds amb relació als temes ambientals i impulsar una societat que asseguri totes les nacions i persones el gaudiment d'un futur més segur i més pròsper.

Cada any s'escull un país amfitrió diferent en què tenen lloc les celebracions oficials. L'enfocament el dona el país amfitrió, cosa que ressalta els reptes ambientals amb els quals s'enfronten i és una forma de donar suports als seus esforços.

Enguany la protagonista és la lluita contra la contaminació de l'aire. I la Xina serà l'amfitriona global de la celebració.

L'ONU ha fet constar que el 92% dels habitants del món no respiren aire net. La contaminació de l'aire costa a l'economia global 5 bilions cada any a causa de les despeses en assistència social. I estima que la contaminació per ozó a nivell de terra reduirà el rendiment dels cultius bàsics un 26% el 2030. Amb aquesta proposta, la Xina convida a considerar els canvis que podem dur a terme per reduir la contaminació de l'aire que generem durant el nostre dia a dia.

Els orígens de la contaminació de l'aire són diversos, però la contaminació atmosfèrica es troba a tot arreu, i n'hi ha de diferents tipus. Nou de cada deu persones en tot el món estan exposades a nivells de contaminació que superen els nivells de seguretat establerts per la l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

Les causes de la contaminació atmosfèrica provenen de la llar, la indústria, el transport, l'agricultura i els residus. Hi ha altres processos naturals que també generen contaminació. Hi ha diferents accions que podem dur a terme per millorar la qualitat de l'aire, un dels principals i fàcils de realitzar és el d'utilitzar transport públic, caminar o anar amb bicicleta en lloc de fer servir el cotxe.

La contaminació de l'aire ens afecta la nostra salut, perquè ataca directament els nostres pulmons, el cor i el cervell i pot tenir efectes mortals.

La jornada s'emmarca dins la campanya global BreatheLife, que mobilitza les comunitats per reduir l'impacte de la contaminació de l'aire en la nostra salut i clima. És una campanya que fomenta l'aire net i busca descobrir com l'aire de la nostra ciutat impacta en la nostra salut.