La crisi climàtica, produïda per l'augment de les temperatures, comença a tenir una incidència directa en les espècies agrícoles i ramaderes a Espanya. No es té constància encara que hagi desaparegut cap cultiu determinat, però els científics sí que han començat a alertar sobre la multiplicació de plagues que castiguen a les plantacions i a les pastures, la qual cosa, per tant, afectarà els animals.

No és una cosa nova ni sorprenent. La biodiversitat mundial ha disminuït alarmantment en mig segle: més de 25.000 espècies (gairebé un terç de les conegudes), estan en perill de desaparèixer, un 10% directament pel canvi climàtic. Es calcula que un terç dels coralls, dels mol·luscos d'aigua dolça, dels taurons i de les rajades, així com una quarta part de tots els mamífers, un cinquè de tots els rèptils i un sisè de tots els ocells es dirigeixen cap a la seva desaparició, segons els últims informes oficials.

L'increment de les temperatures desencadena sequeres, inundacions, falta d'aigua de qualitat i, ara, noves plagues que amenacen l'agricultura, un sector que mou milers de milions d'euros a l'any, el 5% del PIB espanyol, i manté 300.000 ocupacions.

Entitats de tot Espanya s'han posat les piles i treballen, gairebé a contrarellotge, per a mitigar els efectes de les plagues, perquè s'ha demostrat que el canvi climàtic trenca l'equilibri biològic en enfortir, fins i tot, a aquests insectes enfront d'uns altres que actuaven com a fitosanitaris. És a dir, que l'escalfament està afeblint als que vetllen per l'equilibri agrícola i enforteix als que busquen destruir-lo. La situació és greu: estudis internacionals alerten que per cada grau d'augment de les temperatures poden produir-se minves d'entre el 10% i el 25% en les collites, depenent de les zones.

Alteració del metabolisme

La raó és que l'escalfament del clima provoca també el canvi de metabolisme dels insectes, afavorint la seva reproducció i una major agressivitat. De moment, cítrics i pomeres són els més afectats, al costat dels ametllers i les oliveres, picats per la Xylella fastidiosa.

A causa de l'escalfament global, les temperatures mitjanes han augmentat en aproximadament 0,8 graus des de principis del segle XX. Per a finals del segle XXI es preveu un augment addicional de gairebé tres graus per a la temporada estival a la conca mediterrània. I els insectes es veuen directament afectats per la variació de la temperatura ambient.

En els últims anys s'ha comprovat com algunes espècies de climes tropicals estan ampliant la seva expansió a causa d'aquest canvi climàtic. En aquest sentit, es preveu que espècies altament adaptades a condicions àrides (altes temperatures i baixes humitats) augmentin la seva presència en els pròxims anys. L'exemple més clar és l'aranya vermella, que augmentarà la seva incidència en els cítrics a mesura que pugin les temperatures. L'aranya vermella és una de les moltes variants d'àcars que s'alimenten de plantes habituals en ambients secs. És molt petita, es pot veure a simple vista com uns petits punts vermellosos a les fulles o en les tiges. Els adults mesuren al voltant de 0,5 mil·límetres. Durant l'estiu està en les seves primeres fases (larva, protonimfa i deutonimfa) i té una coloració marró verdosa amb dues taques més fosques als laterals, però quan s'aproxima l'hivern l'aranya es torna adulta i la seva coloració s'aproxima al vermell intens.

Alberto Urbaneja, coordinador del centre de Protecció Vegetal i Biotecnologia de l'Institut Valencià de Recerques Agràries, subratlla que «és un fet que el canvi climàtic afavorirà l'aparició de plagues d'altres latituds, això és indubtable, i s'ha començat a notar en països com Holanda». «Els insectes ataquen els cultius i es fan molt més forts enfront dels seus depredadors, com ja està succeint amb les aranyes vermelles en el cas de les clementines», afegeix.

Els experts opinen que és probable que l'impacte de l'escalfament global sigui més important en els nivells superiors de la cadena alimentària, que al seu torn depenen de la capacitat del nivell inferior per adaptar-se a aquests canvis. Aquest és el cas dels parasitoides, els exemplars immadurs dels quals s'alimenten i desenvolupen en hostes en els quals estableixen unes relacions que depenen de factors com la temperatura.

Apareixeran noves plagues d'origen tropical, que es desplaçaran a zones temperades. I tindran gran importància aquelles que, a més, siguin vectors de virus.

Però, a més, alguns insectes arriben cada vegada més aviat. S'han realitzat estudis per mesurar quant s'avançarà l'arribada d'algunes plagues en els pròxims dos anys, i aquest avançament oscil·la entre els cinc i els nou dies per a Carposina sasakii, Grapholita molesta i Phyllonorycter ringoniella en els cultius de poma.

Així mateix, està demostrat que temperatures més altes acceleren el ritme metabòlic dels insectes, amb la qual cosa és previsible un increment en el nombre de generacions en plagues i en cicles en malalties. Alguns estudis caculen que un augment de dos graus en les zones temperades del planeta podria significar fins a cinc cicles biològics addicionals de determinades plagues.

També canviarà l'efecte dels tractaments fitosanitaris sobre aquests insectes, perquè amb l'augment de la temperatura els pesticides són més actius, però es degraden més ràpidament. O fins i tot a partir de certes temperatures poden augmentar la seva toxicitat. Per això s'opta per incrementar les mesures de prevenció buscant, per exemple, varietats hortícoles més resistents a les plagues. En tot cas, augmentarà el cost dels tractaments.

Per a Jorge Olcina, climatòleg i president de l'Associació Espanyola de Geògrafs, el canvi climàtic suposarà transformacions, principalment, en els cicles vegetatius, dels cultius espanyols. En els últims vint anys ja s'estan notant canvis en les dates de recol·lecció d'alguns cultius, com la vinya, que s'hauria avançat com a mitjana uns deu dies des del 2000.

Varietats més resistents

«El missatge catastrofista que s'acabarà l'agricultura mediterrània no s'ajusta a la realitat que estan assenyalant els models de canvi climàtic per a Espanya. Sí que és cert que es modificaran els cicles de cultiu i es podran introduir varietats més resistents a les altes temperatures i al descens de precipitacions». Per a Olcina, «serà també una oportunitat per a la recerca agronòmica a Espanya. Serà necessari aconseguir varietats més resistents a les altes temperatures d'estiu i al descens generalitzat de precipitacions».

El Ministeri d'Agricultura sosté, per la seva part, que les tècniques de gestió ramadera tradicionals poden ser potents eines d'adaptació al canvi climàtic i de conservació dels ecosistemes espanyols, en basar-se en la cerca de l'eficiència en la utilització dels recursos. És a dir, la gestió tradicional dels pastors té la facultat de minimitzar la magnitud de l'impacte de la ramaderia sobre el clima a través de l'aprofitament sostenible dels variats recursos de pastures. El moviment del bestiar consumeix les diferents formacions vegetals en el seu moment òptim i proporciona una enorme varietat de serveis ecosistèmics a la societat. Per això, els experts veuen imprescindible que es reconegui la dignitat de les professions lligades al sector (pastors, ramaders,€) i s'eviti la pèrdua completa de la rica cultura pastoral del país.

L'«Apocalipsi dels insectes»: sense ells no hi ha futur

De la salut d'aquestes espècies en depèn l'equilibri dels cultius i l'alimentació humana

Els insectes, el grup éssers vius més divers, supera el milió d'espècies conegudes i representa el 70% de tots els organismes vius. No obstant això, està sofrint actualment tal pèrdua d'espècies a tot el món que ja es parla de l'«Apocalipsi dels insectes», afirma Eduardo Galante, catedràtic de Zoologia de la Universitat d'Alacant i ex director de l'Institut Iberoamericà de la Biodiversitat. «El canvi global que les activitats humanes han imprès al nostre planeta ha comportat bruscos canvis d'usos del sòl, fragmentació i destrucció d'hàbitats, impacte d'infraestructures, disminució d'activitats agroramaderes tradicionals i una creixent intensificació agrícola que ha suposat elevades dosis de plaguicides, herbicides i fitosanitaris. Tot això ha contaminat sòls, aigua i aire, a més de les activitats industrials i transports que llancen a l'atmosfera ingents quantitats de gasos amb efecte hivernacle», subratlla Galante.

Aquest procés, assenyala l'especialista, «ha impulsat un profund canvi climàtic que afecta directament els insectes, a causa de les alteracions de temperatura i règims de pluges, i la necessitat o bé d'adaptar els seus cicles biològics a les noves condicions o fugir a noves àrees on puguin viure».

Espècies assetjades

Hi ha espècies de papallones que han avançat en més de dues setmanes el seu període de vol, i podem veure-les fins i tot al final de l'hivern, mentre que moltes altres s'han desplaçant més de 250 quilòmetres cap al nord al continent europeu, arribant a criar en aquells països. Però no totes les espècies poden fugir, com passa amb la Parnassius apollo, que viu a les cotes altes de les muntanyes, sense poder emigrar a altres llocs i veient-se per això abocada a l'extinció local.

Els canvis temporals de l'activitat biològica tenen una conseqüència molt negativa en les relacions entre organismes. Es produeixen desajustaments en la sincronització de períodes d'activitat dels insectes i el moment de desenvolupament de les plantes que els serveixen d'aliment. Si el període d'aparició d'una papallona, himenòpter o qualsevol altre insecte no coincideix amb la floració, aquests insectes es veuran privats d'aliment, la planta no serà pol·linitzada i no donarà fruits, recorda Galante. Si l'aparició d'erugues d'una papallona, o l'arribada de pugons o xinxes de camp, es produeix en una època primerenca de l'any, quan la planta comença a créixer i crear fulles, l'insecte tindrà menys aliment i la planta en creixement es veurà greument danyada. «Aquesta desincronització produirà en els nostres cultius greus danys directes i la ràpida transmissió de virus», alerta aquest expert.

El canvi climàtic provoca la penetració d'espècies exòtiques que afecten el medi natural i els cultius. No només és el cas del morrut roig, que arrasa les palmeres. També les espècies transmissores de malalties parasitàries a persones i animals estan colonitzant noves àrees. L'increment de temperatures escurça el cicle biològic i accelera la multiplicació dels insectes vectors de malalties com la malària, el dengue o la febre groga. «La nostra manera de vida i models de desenvolupament, d'esquena a la resta d'éssers vius, en té també la culpa. Hem buscat el nostre benestar mantenint una societat globalitzada amb conductes insolidàries envers els nostres semblants i la resta d'éssers vius que ens acompanyen en aquesta aventura de la vida», afirma.