El Govern prohibirà a partir de 2023 la distribució gratuïta de gots de plàstic d'un sol ús i de recipients per a aliments, pels quals es cobrarà a consumidor. Entre els plàstics d'un sol ús que estaran subjectes a l'esmentat cobrament es troben els gots per a begudes, inclosos els seus taps I tapes, i els recipients per a aliments, com ara caixes, amb o sense tapa, destinats al consum immediat, in situ o per portar i que normalment es consumeixen en el propi recipient. Així mateix obligarà bars i restaurants a donar agua de l'aixeta gratis als clients.

El Consell de Ministres donarà previsiblement demà llum verda a l'avantprojecte de llei de residus, a proposta del Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte demogràfic, que transposa a l'ordenament jurídic espanyol les directives comunitàries de l'Paquet d'Economia Circular i les de plàstics d'un sol ús.

El text inclou que per a aquests productes s'ha d'aconseguir una reducció del 50 per cent en la seva comercialització en 2026, pel que fa a 2022, i del 70 per cent el 2030, també pel que fa a 2022.

En la mateixa línia que la normativa europea, l'avantprojecte també assenyala que a partir de juliol de 2021 quedarà prohibida la introducció en el mercat d'una sèrie de productes de plàstic d'un sol ús: bastonets de cotó, excepte si entren en l'àmbit de els productes sanitaris, coberts, plats, palletes i agitadors de begudes.

Així mateix, es prohibirà la introducció dels palets destinats a subjectar globus, amb excepció dels destinats a usos industrials i professionals, i els recipients i gots per a aliments i begudes fets de poliestirè expandit, inclosos els seus tapes i taps.

Altres productes de plàstic fabricats amb substàncies oxodegradable i l'ús de cosmètics i detergents que continguin microplásticos afegits intencionadament també seran vetats.

En relació a les ampolles de plàstic es regulen objectius de recollida separada en dos horitzons: el primer el 2025 s'ha de recollir separadament el 77 per cent en pes respecte a l'introduït al mercat, augmentant a el 90 per cent l'any 2029. Aquesta norma pretén atorgar un paper protagonista a les mesures de prevenció de residus, amb la inclusió d'objectius concrets i quantificables.

El calendari per reduir el pes dels residus produïts, que s'afegeix a l'vigent del 10 per cent el 2020, preveu en el 2025, una reducció del 13 per cent i el 2030, d'un 15 per cent, en tots els casos pel que fa a els generats en 2010.

Amb el propòsit de disminuir el consum d'envasos, les administracions públiques hauran d'aportar mesures per reduir el seu consum d'aigua embotellada a les seves dependències amb fonts d'aigua potable i subministrament d'aigua en envasos reutilitzables, sense perjudici que en els centres sanitaris i educatius es comercialitzin envasos d'un sol ús.

Aigua gratis pels clients de bars i restaurants

El sector de l'hostaleria i restauració haurà d'oferir sempre als consumidors, clients o usuaris la possibilitat de consum d'aigua no envasada de manera gratuïta i complementària a l'oferta d'ell mateix establiment.

Pel que fa a la resta de residus, el text marca objectius per fomentar la reutilització i el reciclatge i es fixa un calendari d'implantació per a noves recollides separades: bioresidus, el calendari s'avança a 31 de desembre de 2021 per als municipis de més de 5.000 habitants , i a 31 de desembre de 2023 per a la resta, i tèxtils, olis de cuina usats i residus domèstics perillosos, abans de 31 de desembre de 2024.

Combatre l'obsolescència programada

Per allargar la vida útil dels productes i combatre l'anomenada obsolescència programada, dels productes tecnològics, el text recull que caldrà fomentar el disseny, la fabricació i l'ús de productes que siguin eficients en l'ús de recursos, duradors, reparables, reutilitzables i actualitzables.