Informes de temperatures de 38 graus Celsius en una ciutat russa al Cercle Polar Àrtic han estat aprovats com a rècord per l'Organització Meteorològica Mundial (OMM) a l'espera de la verificació final.

"L'OMM està tractant de verificar els informes d'un nou registre de temperatura a nord del cercle polar àrtic", afirma la portaveu de l'OMM, Clare Nullis, a periodistes a Ginebra. "Es va informar a la ciutat russa de Verkhoyansk enmig d'una prolongada onada de calor siberiana i l'augment de l'activitat d'incendis forestals", afegeix.

Si les autoritats russes confirmen l'observació de temperatura realitzada el dissabte 20 de juny de 2020, l'OMM remetrà la troballa per a una revisió més detallada per un panell internacional d'experts.

La regió de l'est de Sibèria ara al centre d'atenció és coneguda per les seves condicions climàtiques extremes a l'hivern ia l'estiu.

Aquest últim informe d'una temperatura àrtica més típica dels tròpics arriba uns mesos després que la base d'investigació argentina Esperança, a l'extrem nord de la península antàrtica, establís una nova temperatura rècord de 18,4ºC el 6 de febrer.

Segons l'OMM, l'Àrtic s'està escalfant a aproximadament el doble de la mitjana mundial. El pic de calor segueix a una perllongada onada de calor siberià i un període d'incendis forestals, explica Nullis en un comunicat, després d'una primavera inusualment càlida que també es va caracteritzar per la falta de neu.

Les dades de l'OMM mostren que maig va ser aproximadament 10ºC més càdlid que la mitjana de temperatures en moltes parts de Sibèria. "I va ser aquesta calor extraordinària el que realment va conduir a el maig més càlid registrat per a l'hemisferi nord, i també pensem en un nivell global", assenyala Nullis.

Igualment preocupant és el volum de gel marí de l'Àrtic al setembre de 2019, després de la temporada de fusió, va disminuir en més del 50%, en comparació amb la mitjana de 1979 a 2019.