Tot va començar a principis de setembre. Els surfistes i bussejadors que se submergien en les fredes aigües de la platja de Khalaktyrsky, a la llunyana península de Kamchatka, es van queixar de «mals de cap, irritació als ulls i visió borrosa,» ha denunciat al PERIODICO Elena Sakirko, al capdavant del departament d'Energia a la secció russa de l'oenagé mediambiental Greenpeace. Immediatament després, fotografies de cadàvers sobre la sorra pertanyents a la fauna marina local, ja fossin crancs, pops o crustacis, van començar a aparèixer a les xarxes socials, cosa que va desencadenar el senyal d'alarma entre els activistes locals del medi ambient. En els últims dies, científics locals han identificat sobre la superfície marina una enorme taca escumosa de 45 quilòmetres de llarg per un centenar de metres d'ample, que navega a la deriva davant aquest tram de costa de l'Extrem Orient de Rússia.

«No sabem encara l'origen de la contamicación, tenim algunes sospites sobre un polígon de pesticides però no podem determinar el que ha succeït», ha continuat l'activista. Això sí, «el 95% de la fauna» que habita en el fons marí de la platja ha mort com a conseqüència de la contaminació, conclou Sakirko. Davant l'empitjorament de la situació, l'organisme ha dirigit missatges a diversos organismes estatals, entre ells Rospotrebnadzor, encarregat de vetllar per la seguretat dels consumidors, i Rosprirodnadzor, al capdavant de la protecció del medi ambient, demanant respostes i exigint actuacions immediates. No van excloure el Ministeri de Defensa, ja que l'Exèrcit compta amb instal·lacions militars a la regió.

Pressió popular

Davant la pressió popular, en els últims dies la Fiscalia General de Rússia ha obert una investigació, tot i que sense determinar sospitós o acusat, mentre que Rosprirodnazor ha publicat aquest mateix divendres els resultats dels tests realitzats als rius que desemboquen a la badia d'Avacha, trobant quantitats elevades de ferro, fosfats i fenol, una substància bactericida que es fa servir en la fabricació d'agents fungicides. Malgrat això, Greenpeace denuncia que la investigació avança de forma molt lenta i que no s'està fent prou. «Els resultats que hem rebut són insuficients per mostrar el quadre complet del que ha succeït», ha denunciat en un comunicat Vladímir Chuprov, director de Greenpeace a Rússia.

En cas de confirmar-se els temors dels ecologistes russos, seria la segona gran catàstrofe mediambiental que succeeix al territori de la Federació Russa en un lapse d'uns quants mesos. A finals de la primavera, més de 20.000 tones de dièsel van ser abocades als rius Daldikán i Ambárnaya, no lluny de la ciutat siberiana de Norilsk, per sobre del Cercle Polar Àrtic. Les autoritats federals van declarar a la zona l'estat d'emergència, per impedir que la pol·lució arribés a les aigües de l'oceà Àrtic.

En aquesta ocasió, la suposada pol·lució hauria danyat també una zona d'«elevat valor ecològic», destaca Sakirko. Una serralada d'uns 160 volcans, una vintena dels quals es troben en estat actiu, travessa una península que, a causa de la seva remota localització i de l'escassa població que hi habita, té una naturalesa verge i de gran bellesa. A les costes pròximes a Petropávlovsk de Kamchatka, la capital regional, una petita ciutat d'una mida similar a Logronyo sense connexió terrestre amb la resta de Rússia, és molt freqüent entreveure orques i balenes, que cada vegada atrauen més turistes.