Diverses organitzacions ecologistes de Catalunya han reclamat recentment als partits polítics, especialment els que poden formar Govern, que incorporin un decàleg de mesures sobre l'aigua. Han evidenciat i lamentat l'«escassa» presència de l'emergència climàtica en el debat polític i especialment el tema de l'aigua. Per això, s'han adreçat als equips negociadors de les formacions perquè incorporin la gestió de l'aigua als possibles acords. Entre les mesures hi ha incorporar el Dret humà a l'aigua i al sanejament a la legislació catalana, aplicar mesures per un bon estat ecològic de totes les masses d'aigua, garantir el compliment estricte i prioritari dels cabals de manteniment i que només es puguin fer concessions de captació a administracions o empreses públiques.

També reclamen impulsar una modernització dels regadius on l'estalvi d'aigua vagi a garantir els cabals de manteniment, complir el retorn de cabals al riu Ter, fomentar la participació ciutadana amb la recuperació i readaptació dels Consells de Conca, auditar l'explotació minera d'Iberpotash al tram mitjà de la conca del Llobregat, modificar les normatives que dificulten «acords democràtics» decidits pels plens municipals per remunicipalitzar els serveis d'aigua i crear una oficina de suport als municipis que vulguin recuperar la gestió directa de l'aigua.

Per últim, demanen adreçar els fons europeus Next Generation de la Unió Europea a reforçar el sector de la gestió pública, aconseguir el bon estat ecològic de totes les masses d'aigua i a implementar mesures d'adaptació als efectes de la crisi global.

Entre els signants hi ha algunes agrupacions i moviments ecologistes de les comarques gironines. El document enviat als partits té el suport de les següents organitzacions: Àgora del Besòs, Aigua és Vida, Associació de Municipis i Entitats per l'Aigua Pública, Associació de Naturalistes de Girona, Ecologistes en Acció, Enginyeria sense Fronteres, Grup de Defensa del Ter, Moviment per l'Aigua Pública i Democràtica, Plataforma Preservem el Litoral del Maresme, Plataforma en Defensa de l'Ebre, Prou Sal i la Taula del Llobregat.