La devastadora onada de calor per la que ha passat la Colúmbia Britànica, al Canadà, la setmana passada ha provocat la mort d’una forma massiva de musclos, cloïsses i altres animals marins que viuen a les platges de l’oest canadenc.

Segons detalla la cadena NN, Christopher Harley, professor del departament de zoologia de la Universitat de Colúmbia Britànica, va trobar innombrables musclos morts oberts i podrint-se a les seves closques a la platja de Kitsilano, a pocs metres de la seva residència a Vancouver.

Harley estudia els efectes del canvi climàtic en l’ecologia de les costes rocoses on viuen cloïsses, musclos i estrelles de mar, de manera que volia veure com els estava afectant als invertebrats marins l’onada de calor rècord que va fuetejar la zona del 26 al 28 de juny, assenyala la cadena.

L’expert estima que milions d’aquests animals, i fins i tot milers de milions, podrien haver mort per la calor com si s’haguessin cuit.

«Ja podia olorar la platja abans d’arribar, perquè hi havia molts animals», va afirmar. «Vaig començar a fer un cop d’ull a la meva platja local i vaig pensar: ‘Això no pot ser bo’».

Catàstrofe a la platja

Amb el pas de l’onada de calor, Harley i un dels seus estudiants van anar a Lighthouse Park, a West Vancouver, que ha estat visitant durant més de 12 anys. «Allà va ser una catàstrofe», va dir. «Hi ha un llit de musclos molt extens que cobreix la costa i la majoria d’aquests animals havien mort».

Els musclos s’adhereixen a les roques i altres superfícies i estan acostumats a estar exposats a l’aire i a la llum solar durant la marea baixa, va dir Harley, però generalment no poden sobreviure a temperatures superiors als 38 graus centígrads durant gaire temps.

Les temperatures al centre de Vancouver van estar en aquesta franja i fins i tot van ser superiors des del 26 al 28 de juny.

L’onada de calor que es va assentar sobre el Canadà va causar temperatures rècord a l’interior del país, mentre que a la costa del Pacífic, on van morir unes 500 persones, desenes d’incendis van crear condicions meteorològiques extremes.