Els fons oceànics no deixen d’oferir sorpreses als científics. Ara, una «quantitat sorprenent» d’espècies potencialment noves han sigut trobades en la primera inspecció de la vida en aigües profundes a les illes Cocos (Keeling), a l’Índic australià, cosa que demostra la gran quantitat de formes de vida encara desconegudes que s’oculten als fons marins. A més, sovint són estranyes criatures amb formes totalment inversemblants les que han sigut trobades als fons marins d’aquest arxipèlag.

Un grup de científics dirigits per l’Institut d’Investigació dels Museums Victoria ha cartografiat en detall per primera vegada el llit marí recentment protegit de la zona, i ha revelat a més enormes muntanyes marines antigues de cim pla, flanquejades per cons volcànics, crestes entrellaçades i canons formats per allaus de sorra que s’han desplomat al fons de l’oceà abissal.

El barco d’investigació ‘Investigator’, operat per CSIRO, l’agència científica nacional d’Austràlia, va inspeccionar la vida en aigües profundes prèviament desconeguda als territoris de l’oceà Índic. En un viatge de 35 dies i 1.000 km, un vídeo submarí ha revelat una gran diversitat de peixos flotant sobre les cimeres de les muntanyes submarines, dels quals s’han recollit mostres a una profunditat de fins a cinc quilòmetres sota la superfície, informa Europa Press.

Algunes de les troballes més fascinants són:

- Una anguila cega prèviament desconeguda descoberta a una profunditat d’uns cinc quilòmetres i coberta de pell gelatinosa i transparent. Té els ulls poc desenvolupats i, inusualment per a un peix, les femelles donen a llum cries vives.

- Peces ratpenat d’aigües profundes que deambulen pel llit marí amb les aletes en forma de braç. Tenen un petit ‘esquer de pesca’ en un petit forat al morro per atraure preses.

- El ‘Bathypterois guentheri’, amb aletes inferiors increïblement llargues amb puntes gruixudes, que li permeten aixecar-se del fons com si fos sobre xanques, i li donen l’altura perfecta per alimentar-se de les petites gambes que floten en el corrent.

- L’estranya anguila pelicà amb un diminut cap a la part davantera de les enormes mandíbules i un estómac expansible perquè pugui engolir i empassar-se aliments grossos. Les anguiles pelicà estan cobertes de pell negra vellutada i tenen un òrgan lleuger a la punta de la cua per atraure preses.

- Els peixos llangardaix d’aleta alta són voraços depredadors d’aigües profundes amb boques plenes de dents llargues i afilades. Pertanyen a un grup de peixos que són hermafrodites simultanis; tenen un ovotestis amb teixit reproductiu masculí i femení funcional alhora.

- El voraç Chauliodus sloani, amb enormes dents en forma d’ullals que són visibles fins i tot quan té la boca tancada. El peix escurçó té files d’òrgans de llum al llarg de la part inferior i una aleta superior molt llarga amb òrgans de llum a la punta per atraure preses.

- L’anguila tisora esvelta, que es troba a una profunditat de fins a 4 km per sota de la superfície del mar. Amb la llarga cua en forma de fil, pot arribar a un metre de longitud amb un pes de només 50 grams. Les mandíbules corbes, que estan permanentment obertes, les té cobertes de diminutes dents ganxudes que enganxen les seves preses crustàcies.

- Garotes tipus panqueque, que tenen un esquelet delicat que s’aplana com un dolç de panqueque quan és fora de l’aigua. Les espines estan cobertes de verí.

- Pedres tosques que probablement siguin de l’erupció de 1883 del volcà Krakatoa a Indonèsia.

«Hem descobert una quantitat sorprenent d’espècies potencialment noves que viuen en aquest remot parc marí», va dir en un comunicat el doctor Tim O’Hara, científic en cap de l’expedició de l’Institut d’Investigació dels Museums Victoria.

L’equip ha produït imatges tridimensionals detallades de l’enorme muntanya sota de les illes Cocos (Keeling), que mai abans s’havia cartografiat en detall.

El conjunt de dades ara cobreix una àrea substancial del nou parc marí i mostra les illes Cocos (Keeling) com els pics bessons d’una enorme muntanya submarina que s’eleva gairebé 5.000 mL des del fons marí circumdant.