La llista de mascotes que no podràs tenir a casa el 2023 per la nova llei

Algunes de les espècies més quotidianes a la llar queden prohibides

Listado de mascotas que no se podrán tener en casa con la nueva ley

Listado de mascotas que no se podrán tener en casa con la nueva ley / Pixabay

Joan Lluís Ferrer

La prohibició de tinença i cria per part de particulars de determinades espècies animals no és res nou a Espanya ni res que hagi inventat l’actual Govern. Des del 2013, moltes espècies estan incloses al Catàleg Espanyol d’Espècies Exòtiques Invasores que prohibeix categòricament tenir a casa ossos rentadors, cotorres argentines, agapornis, porcs vietnamites, tortugues peninsulars, eriçons o coatís, entre altres animals. No obstant, la nova llei de benestar animal amplia notablement la llista de mascotes prohibides a casa i en restringeix les permeses.

La nova norma estableix una sèrie de requisits perquè un animal es consideri domèstic. Perquè ho sigui, ha de figurar a la llista d’espècies permeses, que s’aprovarà després de la llei. En general, els requisits són: que l’espècie sigui fàcil d’atendre en referència a les seves necessitats ecològiques, fisiològiques i etològiques, que estigui acreditat científicament que pot viure en captivitat, que no suposi un risc per a les persones per la seva agressivitat, verí o mida i que no hi hagi risc que, en cas que s’escapi, pugui convertir-se en una espècie invasora que colonitzi hàbitats i causi danys ambientals.

Atenent aquests criteris, la llei de benestar animal comporta la prohibició de tenir a casa:

-Rates-Hàmsters-Conillet d’Índies-Xinxilles-Conills-Tortugues-Periquitos-Cotorres-Agapornis-Serps-Aranyes-Iguanes-Camaleons-Geckos-Aus originàries d’altres països

Objectiu: evitar espècies invasores

En el cas dels rosegadors citats a la llista anterior, el motiu de la prohibició és preservar la fauna silvestre i autòctona del medi natural: «No s’inclouran a la llista positiva d’animals de companyia espècies sobre les quals hi hagi certesa del seu caràcter invasor o que, en cas que s’escapi i no se’n tingui control, puguin suposar un risc greu per a la conservació de la biodiversitat», assenyala la llei.

Aquest és el motiu pel qual també s’exclou el conill, que, amb més d’un milió i mig d’exemplars a Espanya el 2020 i greus perjudicis ambientals, és una mascota amb certa acceptació entre molta gent.

Fins i tot les tortugues, tan populars en moltes llars, quedaran prohibides perquè, segons el Ministeri per a la Transició Ecològica, contenen una important quantitat de vectors patògens, com fongs paràsits, i, per tant, són transmissores de malalties.

La prohibició dels periquitos té el seu motiu, segons el Ministeri de Drets Socials, en l’exclusió d’«espècies silvestres de fauna no presents de manera natural a Espanya», de la mateixa manera que cotorres, agapornis i altres aus no autòctones del país.

El text legal no estableix encara una llista d’animals permesos, que haurà de ser aprovada pel Govern en el termini màxim de 48 mesos des de l’entrada en vigor de la llei.

Disparitat de criteris a Europa

No sembla que hi hagi unanimitat als països de la UE respecte al que s’entén per animal de companyia. Per exemple, a Bèlgica, on s’acaba d’aprovar també una llei de benestar animal, es permet tenir conills, hurons, hàmsters, cérvols, conillets d’Índies i esquirols.

A Holanda, que té una llei similar des del 2015, la llista d’espècies permeses es redueix a 30, entre les quals figuren diversos tipus de rosegadors, conills i fures, però també senglars, alpaques i búfals.