'El Niño', 'La Niña' i ara, arriba l'Òscar, una borrasca subtropical atípica per l'època de l'any

Compte perquè tot el que fins ara hem fet malament, se'ns està tornant en contra!

Òscar, la borrasca subtropical

Òscar, la borrasca subtropical / @ svstudioart

Cristina Clopés

Cristina Clopés

El Centre Nacional d'Huracans dels EUA ha començat a monitorar una borrasca que sorprèn perquè no és normal per aquesta època de l'any i perquè també, pot arribar a agafar característiques subtropicals en pocs dies. L'Òscar és el nom que se li ha donat a aquest fenomen climatològic en forma de borrasca i amb trets que poden arribar a ser subtropicals, un afer molt estrany perquè una borrasca d'aquestes característiques no hauria d'aparèixer en època d'estiu i perquè pot convertir-se en un cicle subtropical.

La realitat, segons els experts és que és molt difícil que es converteixi en un cicle subtropical, però en casos extrems podria arribar a passar

La borrasca Òscar, ara mateix, és una àrea no tropical de baixa pressió a l'est de les Açores, la qual està produint tempestes elèctriques, xàfecs de grans dimensions i vents amb molta força, però també hem de ser francs i reconèixer que, actualment, no hi ha cap mena de preocupació per la borrasca Òscar en si perquè s'anirà moguen cap al nord-est en aigües més fredes i això frenarà el procés. 

Tot i això, l'NHC està preocupat perquè aquest fenomen no hauria d'estar passant durant aquesta temporada de l'any

Aquest fet s'atribueix al canvi climàtic i s'està estudiant amb deteniment, ja que, encara que ara no passi res, no vol dir que en uns mesos o en els següents anys, aquest pronòstic s'acabi complint i apareguin una o diverses borrasques a l'estiu amb característiques subtropicals, les quals podrien provocar grans danys físics i terrenals.

Per què els experts temen a Oscar

Aquesta borrasca "subtropical" s'està produint perquè l'Atlàntic està a unes temperatures molt elevades i està als màxims fins ara vistos i, estem entrant només al mes de juny; així doncs, què passarà en uns mesos o en uns anys? Aquesta és la por que preocupa als experts!

Normalment, durant aquests mesos, apareix un anticicló sobre les Açores que bloqueja l'aparició de tempestes atlàntiques. Gràcies a aquest anticicló tan extens, Espanya sol tenir un estiu càlid, sec però estable.

Ara, aquest anticicló atlàntic no està sobre les Açores, sinó sobre les illes britàniques, provocant que hi hagi una retroalimentació a través d'un riu atmosfèric que produeix molta humitat i fa aparèixer el fenomen Òscar com a borrasca "subtropical".

El futur és el que està en joc i això també preocupa molt els experts perquè no saben què passarà perquè les temperatures d'aquest any estan representant unes dades altíssimes i estan entrant en un terreny desconegut on no saben quina repercussió podrà tenir sobre l'atmosfera.

'El Niño' i 'La Niña'

Un altre fenomen climatològic que ja s'havia anunciat anteriorment és 'El Niño', el qual, segons l'OMM (Organització Meteorològica Mundial), arribarà abans de l'estiu, tot i que, Espanya, no s'ha de preocupar per les seves conseqüències directes, però sí que ho ha de fer amb les indirectes perquè tindrà una repercussió envers la mitjana de la temperatura del planeta.

'La Niña' ha fet que durant aquests tres últims anys s'alenteixi l'increment de la temperatura mundial que s'està produint durant els últims vuit anys, però, què passarà a partir d'ara?