La instal·lació d'aquestes vídeo-càmeres, amb una inversió de 200.000 euros, va ser el principal compromís adquirit pel conseller d'Interior a principi del passat 2007, després que una investigació interna amb càmeres secretes detectés dos casos de suposats mals tractes a la sala de registres d'aquesta comissaria, que és el centre de detinguts de Barcelona.

Després de posar en mans de la fiscalia les imatges d'aquelles dues suposades agressions, Saura va anunciar aleshores que el seu departament dotaria de càmeres de vigilància les sales de registre de la comissaria de les Corts i que durant aquest any 2008 ampliaria la instal·lació de vídeo-càmeres a la resta de comissaries catalanes.

D'aquesta forma, en els últims mesos s'han instal·lat a Les Corts un total de 39 noves vídeo-càmeres, protegides amb càmeres blindades antivandàliques, que permeten visualitzar a l'instant tots els calabossos i sales de registre de la comissaria.

En concret, a Les Corts funciona ara una càmera en cadascun dels 33 calabossos simples, dues cambres en cadascun dels dos calabossos múltiples i una càmera en cadascuna de les dues sales de registres, a més de 29 als passadissos i 32 en els accessos, que ja funcionen des de la inauguració de la comissaria, l'any 2005.

En roda de premsa, el cap dels Mossos d'Esquadra de Barcelona, l'intendent Joan Miquel Capell, ha destacat que des que el mes de maig passat, després de l'anunci que s'instal·larien les últimes 39 càmeres, no els consta cap denuncia per mals tractes i agressions.

El control de les imatges el fan en tot moment entre tres i quatre agents de la policia catalana, a través de quatre monitors on es visualitzen, com a màxim, en cadascun, setze càmeres a la vegada.

El sistema de gravació de les imatges està dotat de sensors de moviment, pel que tot i que les càmeres graven les 24 hores del dia només s'arxiven en els discos dur les imatges amb moviments.

A més, segons els Mossos, el sistema de seguretat utilitza per a la gravació totes les garanties d'autenticitat necessàries, de forma que no es poden manipular ni editar.

Als calabossos, les càmeres estan instal·lades al sostre, respectant l'àmbit de privacitat de la latrina.

De forma paral·lela a la instal·lació de les vídeo-càmeres, també s'ha elevat el rang del comandament al capdavant de l'àrea de custòdia de les Corts, que ara és el nou inspector Jordi Rodón.

Una vegada que s'accedeix a la zona de custòdia, també es poden apreciar altres novetats, com per exemple que ha desaparegut el color rosat que fins ara tenyia les parets, i que ha passat a ser d'un gris blanquinós.

Això obeeix, segons Rodón, al fet que el nou color és més resistent i permet espaiar més els repintats per tapar pintades i el desgast provocat per la presència de detinguts.

Als calabossos, dividits en dues àrees simètriques, pot haver-hi cada dia fins a un centenar de detinguts en total, que els agents controlen cada 15 minuts mitjançant puntuals rondes pels passadissos. Com a novetat, a partir d'ara també es fa una neteja integral de cada ala cada 24 hores.