El president de CiU, Artur Mas, considera que, durant els cinc anys que porta el tripartit al Govern, el país ha anat «enrere», a pesar d'haver-hi empreses, actius i persones suficients per anar «clarament millor». Preguntat pel balanç que fan del govern de Montilla, Mas ha afirmat que «no val la pena ni criticar-los» perquè «la gent ja sap que no ho fan massa bé» i el tripartit és una fórmula de govern «esgotada», i ha subratllat la importància de «capgirar» la situació actual amb un discurs «positiu» perquè la gent tingui un «referent sòlid i creïble». El líder de CiU ha fet aquestes declaracions durant la seva visita a Girona, en el marc de les fires de Sant Narcís.

Artur Mas ha assenyalat que Catalunya «sempre anava endavant» però, des que la Generalitat està a mans del tripartit, hi ha la sensació d'haver fet un «pas enrere» en pràcticament tots els àmbits, des de l'economia, amb les pitjors taxes d'atur de l'estat espanyol; passant per l'àmbit educatiu i els mals resultats en les avaluacions o la sanitat i l'atenció a les persones, on hi ha una manca d'atenció. Tot això, a pesar de que el país té actius, empreses, entitats i gent suficient per anar «clarament millor».

El balanç que CiU fa de l'actual govern és clarament negatiu, tot dient que ja no crea «cap mena d'il·lusió» ni «confiança» perquè és una fórmula que fa cinc anys que «no funciona». El primer, ha dit, va ser de «disbauxa» i aquest segon tripartit es caracteritza per la «grisor» i una «manca de lideratge». Tot i això, Mas ha dit que des de CiU s'ha optat per no criticar el govern de Montilla perquè no és la manera de resoldre els problemes del país i ha afegit que ja «no val ni la pena fer-ho» perquè «la gent ja sap que no ho fan massa bé». La manera de capgirar aquesta situació, ha dit, és a base de donar «alternatives millors», «més potents» i que creïn «confiança».