El president de la Generalitat, José Montilla, va qualificar ahir de "mèrit col·lectiu" la culminació definitiva del desplegament dels Mossos d'Esquadra, en un acte institucional amb motiu de la implantació de la policia autonòmica a les Terres de l'Ebre i el Camp de Tarragona.

Acompanyat del vicepresident del Govern català, Josep-Lluís Carod-Rovira, i dels consellers d'Interior i Justícia, Joan Saura i Montserrat Tura, respectivament, Montilla va presidir al castell d'Amposta l'acte commemoratiu.

Montilla va destacar que la culminació del desplegament dels Mossos d'Esquadra la pròxima matinada és una cosa "històrica" i un "èxit important per a l'autogovern de Catalunya", unes declaracions que arriben el dia després que l'expresident Jordi Pujol demanés a Montilla que es desmarqui dels atacs abocats des del tripartit contra els 23 anys de CiU en la Generalitat i, així, reconegui l'obra de govern de la federació.

El president Montilla va tenir ahir paraules de reconeixement per a tots aquells que han fet possible al llarg d'aquests anys el desplegament dels Mossos, inclosos els anteriors governs catalans.

"El desplegament és un èxit del país i de totes les forces polítiques i dels governs anteriors, perquè això és un mèrit col·lectiu", va reconèixer Montilla, que va afegir que "els Mossos s'han convertit en una realitat i un símbol" i que "per a la ciutadania són una presència pròxima i arrelada al territori".

De la seva banda, el conseller Joan Saura va assegurar que els Mossos "sempre han respost a les expectatives creades" en tots els territoris en els quals s'han desplegat i va garantir que a partir d'aquesta mitjanit, lluny de donar per acabats els reptes dels Mossos d'Esquadra, es començarà a treballar per millorar en altres aspectes.

"És amb l'ànim d'aconseguir un sistema de policia modern plenament implicat en els problemes de la societat que estem construint", va considerar.

Sota aquesta premissa s'inscriu, va dir Saura, la voluntat de definir les bases de la seguretat pública de Catalunya articulant en un mateix sistema els Mossos d'Esquadra i les policies locals.

L'acte celebrat a Amposta, ciutat que acull la comissaria més meridional dels Mossos, ha tingut una gran càrrega emocional i entre els protagonistes de l'acte hi ha hagut un grup d'agents que van participar en el desplegament dels Mossos a la comarca d'Osona l'any 1994.

Ells van er els encarregats de lliurar als agents de la nova ?comissaria d'Amposta còpies del primer full del llibre de detinguts de l'any 1994, del primer full del llibre de novetats, del primer atestat i dues fotografies de la inauguració de la comissaria de Vic l'any 1994.