03 de novembre de 2008
03.11.2008
Hospital de la Vall d'Hebron

Mor a 71 anys l'exalcalde de Barcelona José María Socías Humbert

03.11.2008 | 14:52

L'exalcalde de Barcelona José María Socías i Humbert, de 71 anys, ha mort aquest dilluns a l'Hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona després d'una llarga malaltia, segons han informat fonts municipals.

Nascut a Barcelona el 24 d'octubre de 1937, Socías va ser el darrer alcalde de Barcelona provinent del franquisme, entre desembre de 1976 i gener de 1979. L'any 1977 va ser nomenat senador pel rei Joan Carles I, fins el seu cessament l'any 1979. Posteriorment es va apropar ideològicament al PSOE. L'any 2008, la Generalitat li va atorgar la Creu de Sant Jordi per l'impuls urbanístic que propicià el desenvolupament de la ciutat, així com la introducció d'un estil proper a la ciutadania.

Llicenciat en Dret i Diplomat en Administració d'Empreses, es va formar en el Frente de Juventudes, i va fer la seva carrera professional dins la Central Nacional Sindicalista de Barcelona, on ostentà, entre altres, els càrrecs de vicesecretari provincial, secretari general i finalment Delegat Provincial. En la seva etapa de màxim responsable s'encarà a les grans vagues i protestes i inicià el desmuntatge dels sindicats verticals. Fou Procurador sindical a Corts de 1967 fins el 1976, que va passar a ser Procurador municipal.

Subordinat de Martín Villa durant la seva època de ministre, sent delegat provincial de sindicats a Barcelona, fou el seu l'home de confiança durant la transició. Es va dedicar a desmuntar, des de dins, l'aparell polític i administratiu de l'ajuntament franquista, en aquell moment governat per l'alcalde Viola i Sauret.

Del seu mandat en destaca la col?laboració amb l'arquitecte Joan Antoni Solans, que va iniciar el procés de creació de noves places i parcs, la realització d'una dotzena de nous centres cívics, i la compra de terrenys per equipaments. El seu projecte urbà més destacable és la remodelació d'una part del Raval, que tot just s'està completant actualment.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema