L'Audiència de Barcelona ha anul·lat per un defecte formal el procés judicial contra l'exalcalde de Matadepera Jordi Comas (ERC) per despenjar la bandera espanyola de l'ajuntament durant la festa major i ha tornat la causa al jutjat que va decidir arxivar el cas provisionalment.

Comas, el primer alcalde que ha estat a les portes de judici per retirar la bandera espanyola de l'edifici consistorial, va ser denunciat per un membre del PP al juny de 2005, però la causa va ser arxivada provisionalment a l'abril de 2006 per un jutjat de Terrassa que no va apreciar delicte d'ultratge a la bandera.

Això no obstant, el gener del 2007 un altre jutge va reobrir la causa contra l'exalcalde de Matadepera, en considerar que se li podia imputar un delicte de prevaricació per obviar la seva obligació de corregir l'incompliment de la llei, com a màxima autoritat del municipi. Contra la reobertura de la causa va presentar dos recursos l'exalcalde de Matadepera, que l'Audiència ha resolt ara decretant la nul·litat de totes les actuacions judicials empreses des del moment en què la causa va ser arxivada provisionalment.

El motiu de la nul·litat de les actuacions és que el jutjat va permetre personar-se com a acusació particular a un dels denunciants, quan la seva figura hauria de ser la d'acusador popular per no tractar-se d'una persona directament ofesa o perjudicada per la retirada de la bandera.

A causa d'aquest defecte formal, la secció desena de l'Audiència ha ordenat retrotreure les actuacions al moment en què la causa contra Comas s'havia sobresegut provisionalment, encara que podria reobrir-se de nou si així ho sol·licita alguna de les acusacions.