El Govern va aprovar ahir el projecte de llei del Síndic de Greuges de Catalunya, que amplia les seves competències d'acord amb el que s'ha dictat a l'Estatut, i preveu, entre d'altres, que controli administracions i empreses que gestionen serveis públics.

El conseller d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, va explicar que la llei, que "adequa competències" i atribueix al Síndic unes "funcions molt més àmplies" en base a l'Estatut, amplia les seves competències de control i supervisió en totes les administracions públiques, més enllà de la Generalitat i els ens locals.

També estableix per primera vegada que el Síndic serà competent en el control de les empreses privades que gestionen serveis públics, o que compleixen activitats d'interès general, com ara subministradores elèctriques, telefonia i gas, entre d'altres. Així, segons el Govern, "el Síndic amplia la seva funció de protecció i defensa dels drets i llibertats de les persones".

Amb la nova llei, el Síndic tindrà competències per primera vegada en matèria de prevenció de les tortures i tractes o penes cruels, inhumanes o degradants a persones privades de llibertat en centres penitenciaris o en centres de detenció. Així, estableix per al Síndic un sistema de visites periòdiques de prevenció de la tortura en aquests centres, i que cap autoritat podrà denegar el seu accés als llocs de detenció i a les seves instal·lacions, a més de l'accés a la informació sobre el tracte i les condicions de detenció.

El projecte de llei estableix que el Síndic haurà de ser elegit per tres cinquenes parts del Parlament, i tindrà limitat el seu mandat a sis anys -un any més que fins ara-, sense possibilitat de ser reelegit.