El conseller d'Educació, Ernest Maragall, va advertir ahir que el nou model de finançament que proposa l'Estatut és "l'exigència mínima" per oferir els serveis públics de Catalunya i, en concret, el desplegament de la Llei d'Educació de Catalunya (LEC).

En la conferència-col·loqui Nova Economia Fòrum, el conseller va reclamar que el finançament s'ajusti "almenys" a garantir la suficiència dels serveis públics, i va apuntar que la LEC haurà de suposar un "esforç addicional". La Conselleria ja va anunciar a l'estiu que el seu desplegament costarà 1.500 milions d'euros anuals.

"No em sembla acceptable que els Pressupostos Generals de l'Estat ja estiguin tancats abans de tancar un acord de finançament", va criticar, "i és incongruent amb el que diu l'Estatut".

"El Govern segueix ferm en la seva perspectiva de mantenir sempre el mateix punt de vista en els temes d'importància" de cada autonomia, va matisar el conseller, i va explicar que a través de la LEC "es verificarà el marc competencial que l'Estatut anuncia".

No obstant això, Maragall es va alegrar que l'educació figuri entre el "primer rang de prioritats" en el plantejament de finançament de la Generalitat. Va anunciar que entre 2003 i 2009, el pressupost de la seva Conselleria ha crescut el 76,39%, així com que la despesa per alumne s'ha incrementat un 45%.

El conseller va reivindicar que la ràtio "ha millorat", i va assegurar que actualment hi ha 11,5 alumnes per professor, "igual o millor que en qualsevol país europeu". No obstant això, Maragall va advertir que "això no anul·la els debats sobre ineficiències en alguns centres".

Concretament, Maragall va comentar que els últims anys la demanda en l'educació ha crescut molt per les persones nouvingudes a Catalunya, per la qual cosa va assegurar que el Govern ha invertit 800 milions d'euros anuals i que no figuren en el finançament de Catalunya.

Disconformitat d'ICV

ICV-EUiA va posar ahir de manifest que segueix enfrontada a PSC i ERC pel projecte de la LEC i va acusar socialistes i republicans d'"allunyar-se" del Pacte Nacional d'Educació. Segons que va explicar al Parlament la diputada i portaveu d'ICV, Dolors Camats, el seu grup presentarà esmenes a l'articulat però no secundarà les esmenes a la totalitat presentades per PP i Ciutadans.