11 de novembre de 2008
11.11.2008
Crítiques

El Govern exigeix una disculpa a 'The Economist' per un reportatge amb afirmacions "insultants" sobre Catalunya

11.11.2008 | 20:34

La consellera de Justícia, Montserrat Tura, ha demanat avui en nom del Govern una "rectificació i disculpa" al setmanari britànic 'The Economist' per incloure en la seva última edició un reportatge en què l'executiu català veu afirmacions "insultants" sobre la realitat de Catalunya i la situació del català.

En preguntar-li sobre el reportatge en roda de premsa després del Consell Executiu, Tura ha considerat "preocupant" el grau de "desconeixement" sobre Catalunya i la seva llengua pròpia que demostren els autors del text, i ha lamentat que aquest inclogui "afirmacions no només difamatòries, sinó insultants".

Quan se li ha preguntat quina ha estat la reacció de la Generalitat a la publicació d'aquest reportatge, Tura ha dit que el delegat del Govern a Londres (Regne Unit) ha enviat una carta al director del setmanari que explica el "sentiment" que ha produït el text, "donant una informació detallada del que és avui Catalunya i del seu paper al món".

Tot i això, Tura no ha fet al·lusió als passatges concrets del reportatge. 'The Economist' dedica bona part del seu número actual a abordar l'economia espanyola en la crisi. Després de considerar que l'Estat de les Autonomies ha comportat "beneficis" i "ha solucionat alguns problemes", constata que "n'ha creat d'altres".

El reportatge afirma, per exemple, que comunitats com Catalunya han optat pel "dogmatisme lingüístic" dels nacionalistes, en àmbits com l'ensenyament.

També es parla del "renaixement d'un vell fenomen polític espanyol, el cacic o cap polític provincial, com Antonio Muñoz Molina, un destacat novel·lista, assenyala", després d'això se cita tres veterans presidents autonòmics: l'andalús Manuel Chaves i els expresidents Jordi Pujol i Manuel Fraga. Tura ha lamentat avui també el tracte que rep l'expresident català dins del text.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema