Tot i això, "qualsevol dels components del comitè de direcció podia proposar un informe", ha reconegut Farreras durant el primer dia de judici pel presumpte desviament de fons públics de la Conselleria de Treball mitjançant l'adjudicació d'estudis falsos.

L'exconseller ha assegurat que "no es va advertir cap deficiència", referint-se a la legislació derogada recollida en els estudis, a causa de la "voràgine" de reformes legislatives d'aquesta època, a principis i mitjans dels anys 90, "en plena crisi econòmica". "Haguéssim hagut d'esperar fins a finals de 1995 per saber què passava amb la legislació laboral espanyola", ha afegit.

Si bé va dir que aleshores no tenien "el més petit indici" que els informes eren meres còpies, l'exconseller va assegurar que "per ètica" mai s'hauria confabulat amb ningú per desviar fons mitjançant estudis falsos. "Tan poc intel·ligents se'ns suposa al senyor Servitje (també processat) i a mi com per no fer desaparèixer els informes sabent que són falsos?", s'ha preguntat.

També ha dit que, abans que el cas sortís a la llum, no coneixia el també acusat Víctor Manuel Lorenzo Acuña, militant d'UDC i propietari de les empreses adjudicatàries, Gestumer i Socesca, sinó que se'ls van encarregar els informes sobre dret laboral perquè Gestumer "tenia antecedents d'haver treballat" per al Departament i, malgrat que els dos informes anteriors "estaven falsificats, eren de qualitat", ha explicat.

Confiaven, ha dit, en la fiabilitat dels estudis, "en el seu contingut i en la fe en la persona que l'havia encarregat", que normalment era qui els rebia i solia ser Martín Toribio, de manera que "cal suposar que ell els va rebre i que va comprovar-ne el contingut", ha assenyalat. Farreras ha afegit que "la contractació directa era completament normal", en contra del que sosté la fiscalia.

El Ministeri Públic demana cinc anys i mig de presó i una multa de 103.500 euros per prevaricació, falsedat i malversació per a Farreras i la mateixa pena per a l'exsecretari general de Treball Josep Maria Servitje (UDC), mentre que sol·licita tres anys i mig de presó per a Acuña. També demana que indemnitzin conjuntament Treball amb 46.157,73 euros, la mateixa quantitat que suposadament van desviar mitjançant l'encàrrec de vuit estudis.

Amb la seva presència, han volgut mostrar el seu suport a Farreras diversos membres del comitè de govern d'UDC, entre els quals hi ha el secretari general, Josep Maria Pelegrí, la portaveu, Joana Ortega, Ramon Espadaler, Marta Llorens i Manuel Silva.