12 de novembre de 2008
12.11.2008
Generalitat

El Parlament dóna llum verda al projecte de Pressupostos

12.11.2008 | 19:14

El Parlament ha donat avui llum verda al projecte de Pressupostos de la Generalitat per al 2009 en rebutjar PSC, ERC i ICV-EUiA les esmenes a la totalitat presentades per l'oposició, uns comptes que això no obstant el Govern preveu modificar a l'espera d'un pacte de finançament "inajornable" per les crisis.

Els grups que donen suport al govern català han rebutjat amb els seus 69 vots el veto pressupostari plantejat per CiU, PPC i Ciutadans, que en conjunt han reunit 64 vots, per la qual cosa el projecte del govern català ha sortit endavant per a la seva aprovació definitiva en l'últim ple del pròxim mes de desembre.

En la seva intervenció per defensar els comptes de la Generalitat, el conseller d'Economia, Antoni Castells, ha afirmat que l'actual crisi econòmica fa "inajornable" un pacte sobre el nou model de finançament autonòmic.

Castells ha destacat, en al·lusió a l'Estat: "Alguns han pretès que els moments de crisi no són els més apropiats per fer la reforma. Per a nosaltres és exactament al revés. La crisi fa encara més inajornable la reforma del model de finançament perquè la recessió té un impacte proporcionalment més acusat en el nostre ingressos i converteix en més peremptòries i imprescindibles les polítiques socials que tenim responsabilitat de prestar als ciutadans".

El conseller ha subratllat també que l'actual model de finançament està "esgotat" i "penalitza clarament a Catalunya" ja que, segons el seu parer, "no dóna ni els recursos ni la capacitat de decisió que són justos i que Catalunya necessita".

Per aquesta raó, ha emplaçat a "aquells que consideren prioritàries les polítiques socials" a abordar amb "més urgència", la reforma del model de finançament català.

Castells ha assenyalat que la presentació dels Pressupostos es fa amb la "voluntat de dur a terme un debat enriquidor i positiu, amb la convicció de trobar per part de tots els grups el mateix ànim constructiu".

En una de les rèpliques del debat amb els grups de l'oposició, Castells ha subratllat que en el govern català "no" contempla una altra hipòtesi que la que caldrà modificar aquests pressupostos gràcies a un nou finançament que ha d'aportar més recursos.

De la seva banda, i malgrat l'esmena a la totalitat de CiU, el diputat de la federació Antoni Fernández Teixidó ha estès la mà al Govern oferint-li pactar 20 mesures contra la crisi, a incloure en forma d'unes esmenes que Castells ha promès estudiar.

Fernández Teixidó ha interromput breument la seva intervenció per acostar-se a l'escó de Castells i lliurar-li en mà un dossier amb totes les iniciatives econòmiques plantejades fins ara per CiU i rebutjades pel tripartit, convençut que el conseller personalment sí estaria disposat a avalar-les.

El diputat de CiU, que creu que el Govern ha endarrerit de forma "injustificable" el nou sistema de finançament català, i ha resumit les seves propostes per als pressupostos en sis àmbits: liquiditat, mesures fiscals, mesures socials per esmorteir la crisi, plans de rescat industrial, austeritat i internacionalització d'empreses.

Dins del terreny fiscal, a l'impost de transmissions patrimonials aposta per augmentar del 70% al 90% la bonificació de la quota per la transmissió d'habitatges a empreses immobiliàries.

Augmentar del 3,45% al 6,45% la deducció per la compra de l'habitatge habitual en el tram autonòmic de l'IRPF, reformar l'impost de successions i donacions per aplicar a les successions els mateixos tipus que tenen les donacions, a més de suprimir l'impost d'actes jurídics documentats en les modificacions d'hipoteques són altres propostes fiscals de CiU.

Per part del PPC, el diputat Josep Enric Millo ha censurat el pressupost "desastrós i antisocial" del Govern i ha conclòs que els comptes, en lloc d'afrontar la crisi, fomentaran l'atur.

"Han fet un pressupost d'esquerres, que manté la pressió fiscal", ha dit Millo, que ha afegit que algun departament sencer podria desaparèixer i l'executiu "funcionaria millor".

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha criticat que es gastin els recursos públics en "construir una nació", i ha posat com a exemple de malbarat de diners l'augment d'alts càrrecs i la partida dedicada a normalització lingüística.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema