jutjar per les declaracions d´ahir al matí a la secció desena de l´Audiència de Barcelona, al departament de Treball, tots els alts càrrecs de l´època de Farreres i Servitje tenien potestat per encarregar estudis i informes. De fet, tots els que van declarar van assegurar que ho havien fet. Malgrat això, poques dades van aportar sobre els vuit informes que estan sota sospita i el fiscal, Fernando Rodríguez Rey, va continuar sense saber qui es va posar en contacte amb Víctor Manuel Lorenzo Acuña per encarregar-li els treballs, qui els va rebre i qui els va valorar.

Per la sala de vistes van passar l´exdirector general de Relacions Laborals, Rafael Ortiz; l´exdelegat del departament a Barcelona, José Antonio Gómez Cid i l´exdirector general de Cooperatives, Bernat López-Pinto. Tots van insistir reiteradament que era molt necessari encarregar estudis externs per la gran quantitat de feina que hi havia al departament els anys 1994 i 1995, quan es van pagar els vuit informes.

Les justificacions van ser diverses: «Eren temes interessants pel departament»; servien per «exhibir-los en conferències o actes públics o per portar-los en un contenciós»; «per si s´havia d´emprendre alguna acció de govern que podia ser dubtosa» o «els responsables de la conselleria havíem d´estar a l´alçada». En un moment del judici va semblar ­obrir-se una petita esperança quan López-Pinto va dir que ell havia proposat l´elaboració de dos dels treballs -Dona i salut laboral i un sobre Fogasa- però no va ser ell qui els va encarregar a Gestumer o Socesca perquè va assegurar que no coneixia cap de les dues empreses.

L´exdirector general de Cooperatives recordava que havia tingut a les seves mans l´estudi «Dona i salut laboral» però que quan el va veure es va adonar que no li interessava i el va tancar. No va alertar de les deficiències ni recordava que ningú n´hagués comentat els defectes.

«Inundació de papers»

Rafael Ortiz va explicar que el conseller repartia els estudis als alts càrrecs perquè «tenia la pràctica d´inundar de papers». L´exdirector general de Relacions Laborals va admetre que si algun dels estudis que ell havia encarregat per a la seva àrea no tenia el contingut sol·licitat «l´hauria tornat a l´autor i no l´hi hauria pagat».

Qui també va declarar va ser l´actual secretari general de Treball, Antoni Fernández, que va relatar les dificultats per localitzar els estudis quan el jutjat els va reclamar. «Vam obrir un procés d´insistència a totes les seccions fins que van aparèixer en unes caixes del Servei d´Ocupació de Catalunya». Fernández va explicar que es va fer un informe sobre els estudis que va concloure que tenien «defectes de qualitat importants».