16 de novembre de 2008
16.11.2008

Tresserras opina que "fa riure" que els mitjans critiquin el CAC

El conseller de Cultura diu que és perjudicial per al català que es financin
projectes mediocres

16.11.2008 | 01:00
El conseller de Cultura va estar ahir de ruta per les Terres de l´Ebre.

El conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, afirma que "fa riure" que alguns grups de comunicació critiquin el CAC com si fossin els "avaladors" de la llibertat d'expressió, quan, per ell, han estat "conspirant durant anys per impedir" que hi hagués una autoritat reguladora independent a l'Estat.
Tresserras va referir-se a la polèmica entorn de l'adjudicació per part del CAC de noves freqüències de ràdio, ahir en acabar la conferència inaugural de la Jornada sobre el Mercat Cultural en Català, a Tortosa. Durant la conferència, el conseller ha insistit en la necessitat que els mitjans "militants" facin un "salt" per anar més enllà dels consumidors "militants". Tresserras va declarar que aquestes empreses "militants" han de ser "normals" i que han de "triomfar per la seva qualitat, i no pas per la seva catalanitat que, en tot cas, aquest tret hauria de passar ?desapercebut".
Segons el conseller Tresserras, quan el Govern finança un producte "mediocre" en llengua catalana, això acaba perjudicant la reputació de la resta de producció catalana, i va lamentar que hi hagi "massa militància" i poc esperit empresarial.
A banda del "salt" que han de fer aquestes empreses per "afrontar la conquesta del mercat", Tresserras també va apuntar que, per altra banda, grans empreses "normals" han d'apostar pel mercat en llengua catalana. El conseller va citar d'exemple que Imagenio acabi incloent un paquet de deu canals en català per a tot l'Estat. I és que la globalització del mercat audiovisual va centrar bona part de la conferència del conseller Tresserras.
En acabar també va referir-se a la crisi que esquitxa diversos grups, com ara la reducció de plantilla al Grupo Zeta, o el tancament de Localia.
En el nou panorama de la TDT, Tresserras reconeix que diverses empreses adjudicatàries de llicències, tant públiques com privades, han traslladat al Govern les dificultats que tenen per tirar endavant el seu projecte. El conseller va anunciar que s'haurà de fer un balanç i introduir "mesures correctores".

Crítiques inacceptables
Com a exconseller del Consell Audiovisual de Catalunya, Tresserras considera "inacceptables" les crítiques d'alguns mitjans contra el CAC i va insistir que "no s'ha usurpat cap llicència a ningú". Tresserras creu que una cosa és que determinades empreses no els hagi agradat el resultat, però una altra és que s'hagin dit "barbaritats increïbles" i "mentides de mala fe", quan, per ell, el procés d'adjudicació del CAC és "el de més garanties democràtiques que s'ha fet mai a l'Estat".
Tresserras va fer aquestes declaracions a Tortosa, en el marc de la Jornada sobre el Mercat Cultural en Català, que organitza la Federació d'Organitzacions per la Llengua Catalana (FOLC) i que se centra en el paper dels mitjans de comunicació. L'acte comptava amb la presènciade diversos experts del món de la comunicació dels Països Catalans i constava de dues taules rodones on es va debatre sobre l'ús del català en els diferents àmbits comunicatius i s'hi van analitzar diversos projectes en català que han tingut èxit.
Finalment, també es va fer una presentació del Baròmetre de la Comunicació. La FOLC organitza cada dos anys una jornada sobre el mercat cultural en català. La primera es va celebrar l'any 2006 i va girar entorn el món de l'ensenyament. Enguany l'acte tenia l0loc a l'Auditori Felip Pedrell de Tortosa -on també es pot visitar una exposició sobre la llengua catalana- que van donar per inaugurat l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, la presidenta de la FOLC, Elisenda Romeu, i el conseller Tresserras.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema