El president d'ICV, Joan Saura, va anunciar, ahir, que el seu partit vetarà els Pressupostos Generals de l'Estat per a 2009 al Senat davant l'incompliment del termini de tres mesos acordat amb la vicepresidenta del Govern, María Teresa Fernández de la Vega, per aconseguir un acord de finançament.

En roda de premsa després de la reunió de la secretaria política d'Iniciativa, Saura va qualificar l'incompliment del pacte de "greu", ja que, segons ell, posa de manifest "la falta de voluntat política i la falta d'un model de finançament del Govern en relació amb l'Estatut".

Segons el líder d'ICV, els Pressupostos de l'Estat estan "superats per la pròpia realitat i per l'aprofundiment de la crisi econòmica".

De la Vega i Saura es van reunir el mes d'agost passat en un hotel de Vilanova i la Geltrú, on van arribar a un acord perquè el president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, no hagués de comparèixer davant el Congrés per donar explicacions sobre el finançament autonòmic, a canvi d'aconseguir pactar el nou model de finançament en un termini màxim de tres mesos, que expirava ahir.

"Amb aquest incompliment el Govern central perd autoritat política", va apuntar Saura, que considera que l'Estat està prenent mesures contra la crisi "de forma lenta i tardana".

En el cas que s'incompleixi el termini de final d'any acordat pel president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, i pel president de la Generalitat, José Montilla, el líder d'ICV va assenyalar que els partits catalans hauran de decidir "quines mesures prendre", encara que considera que les més importants "ja han passat", com són les votacions dels Pressupostos al Congrés.

"Tots els diputats catalans haurien de votar en contra dels Pressupostos. Nosaltres, abans de conèixer-los, vam dir que no els votaríem si no contemplaven un model de finançament digne", va destacar.

Tot i així, Saura es va mostrar convençut que s'aconseguirà un acord "digne i bo" perquè, segons ell, les conseqüències d'un desacord polític serien d'una "gravetat extraordinària", tant per als governs català i espanyol, com per a les relacions entre tots dos.

Per al president d'ICV, la lliçó apresa és que "el Govern central ha incomplert dos compromisos greus i en aquests moments no té proposta de finançament".

Saura va reconèixer que va parlar amb la vicepresidenta, però no va voler explicar la conversa, que va qualificar de "privada", i va afegir que ICV ara centrarà els seus esforços en el compliment del termini pactat entre Zapatero i Montilla.