La Fiscalia i la Generalitat van demanar ahir que compleixin la seva condemna a la presó tres dels empresaris vinculats a Unió que van ser condemnats a més d'un any de presó pel cas Turisme, entre ells Víctor Manuel Lorenzo Acuña, jutjat la setmana passada pel cas Farreres i excunyat del diputat democratacristià Josep Sánchez Llibre.

La secció desena de l'Audiència de Barcelona va celebrar ahir una vista per decidir si suspèn la pena d'un any, un mes i quinze dies de presó que el Tribunal Suprem (TS) va imposar a deu empresaris, la majoria d'ells militants d'UDC, per la malversació de gairebé un milió d'euros del Consorci de Turisme de Catalunya. Aquest organisme depenia de la conselleria de Comerç i Turisme, que estava a mans dels democristians.

El Tribunal Suprem va rebaixar la condemna d'entre dos i tres anys i mig de presó que va dictar inicialment l'Audiència de Barcelona, cosa que podria evitar l'ingrés a la presó dels processats sense antecedents penals, en tractar-se d'una pena inferior a dos anys.

Antecendents i casos pendents

El ministeri públic i l'acusació particular exercida per la Generalitat van donar suport la suspensió de la condemna per a set condemnats sense antecedents, tal com han sol·licitat les seves defenses, però no per als empresaris Jaume Ammenós, Eugendo Guijarro i Víctor Manuel Lorenzo Acuña, que eren militants d'UDC quan es va produir la malversació.

El motiu al·legat per les acusacions és que Amenós i Guijarro arrosseguen ja condemnes prèvies per apropiació indeguda, abandonament de família i estafa i, en el cas de Lorenzo Acuña, està pendent d'una sentència de l'Audiència de Barcelona, que la setmana passada el va jutjar per presumpta malversació en l'anomenat cas Farreres.

El fiscal, Fernando Rodríguez Rey, que fa només uns dies que va demanar per a ell una pena de tres anys i mig en aquest altre assumpte, va argumentar que no seria coherent que se suspengués la seva condemna pel cas Turisme perquè això possibilitaria que aquest cas de malversació quedés "impune".

Per a Carmen Fargas -vídua de l'exdirector del Consorci de Turisme de Catalunya, Joan Cogul- i quatre més dels empresaris condemnats, la Generalitat va sol·licitar que se'ls substitueixi la pena de presó per "regles de conducta", cosa que els obligaria a comparèixer periòdicament al jutjat i a seguir un programa de reeducació.

De la seva banda, l'exmilitant d'UDC Xavier Rotllan, que exerceix l'acusació popular en la causa, es va oposar a la remissió de la condemna de presó i va recordar que Santiago Vallvé, un altre dels empresaris sentenciats, té una causa oberta perquè està imputat per l'anomenat cas Treball, de presumpte ús irregular de les subvencions per a cursos d'aturats.

Treballs a la comunitat

Els quatre condemnats que compten amb antecedents o altres causes obertes es van mostrar disposats a què se'ls imposin treballs en benefici de la comunitat en substitució de la pena de presó, una possibilitat que va posar sobre la taula el mateix president del tribunal, Josep Maria Pijuan.

La sala va demanar també a les defenses que es pronunciïn sobre la possibilitat d'imposar multes als condemnats a canvi de la presó, una proposta que la majoria de lletrats va acceptar si les sancions fossin mínimes, d'entre sis i dos euros diaris.

Les defenses van basar la seva petició en la situació personal dels condemnats, el molt de temps transcorregut des que van cometre els delictes -més de tretze anys- i en el fet que els seus clients han refet les seves vides i no han tornat a delinquir.

El lletrat de Vallvé, a més, va esgrimir la delicada salut del seu client, que li impedeix realitzar esforços físics, però el president de la sala va tallar aquest argument recordant que a la presó hi ha "persones amb bastantes patologies" i va ironitzar sobre la seva aparent bona forma.