El secretari general adjunt de CDC, Felip Puig, es va esforçar ahir per intentar reduir la tensió dels últims dies entre Unió i Convergència i va apel·lar a la "responsabilitat" per evitar una nova crisi a la federació.

Després que dilluns el secretari executiu de comunicació i estratègia de CDC, David Madí, lamentés la "imatge de submissió" que segons el seu parer va transmetre Unió en la seva reunió de divendres passat 14 amb el PSC, ahir Felip Puig, en declaracions a RAC1, va intentar reconduir la polèmica i va fer una crida a la prudència dirigida al conjunt de CiU.

Lluny de la seva imatge de dirigent susceptible de plantar cara públicament al líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, sempre que sorgeix una disputa, Puig va evitar aprofundir en les crítiques de CDC a la reunió de PSC i Unió i va tirar totes les culpes a la voluntat dels socialistes d'"excitar polèmiques artificialment".

No només no va carregar contra els seus socis d'Unió per haver-se prestat a reunir-se amb una delegació del PSC encapçalada pel president català, José Montilla, sinó que va fer autocrítica: "Des de dins de CDC segurament hem mossegat l'ham allà on volia el PSC desviar l'atenció".

"No hem de caure en aquesta picabaralla provocada pel PSC, que intenta dividir l'única alternativa que existeix per governar Catalunya", va insistir.

De fet, va justificar els socialcristians: "De tant en tant Duran, com a líder d'Unió, té la responsabilitat i l'obligació de defensar el seu espai propi i definir el seu perfil".

"De vegades, la seva posició dóna peu a aquestes interpretacions de tensions que en el fons no existeixen. Sí és veritat que ara hi ha una certa tensió, cert malestar, però puc garantir que això serà una vegada més una petita crisi que mantindrà més ferma i unida CiU".

El secretari general de CDC, Artur Mas, va haver de sortir l'endemà de la trobada PSC-Unió per advertir a Duran que no permetria de cap manera que CiU supedités la seva estratègia a la del PSC en la resposta davant una possible retallada de l'Estatut, però Puig ni tan sols es va mostrar preocupat per aquesta eventualitat.

"Malgrat aquesta trampeta estesa pel PSC per furgar en la divisió de CDC i Unió, estic convençut que CiU tindrà una posició coherent, unànime i compartida", va assegurar.

Fins i tot va aplaudir Duran per haver sabut convertir el "traïdor" José Montilla en un ferm defensor de l'Estatut, malgrat haver estat el "primer" a anunciar rebaixes al projecte estatutari aprovat pel Parlament català el 30 de setembre de 2005.

Puig va insistir en les seves crítiques a Montilla perquè, en lloc d'estar fent "alguna cosa més per la indústria d'aquest país", divendres se'n va anar "a una reunió amb el partit petit de la coalició que és la seva alternativa per intentar sembrar la llavor de la discòrdia".

"Que s'apunti a aquest aquelarre em sembla sincerament que diu molt poc del president que avui té Catalunya", va denunciar.