L'Audiència de Barcelona ha condemnat a quatre anys i un dia de presó Gabriel Alejandro Fernández, el propietari del bar "242" del carrer Entença de Barcelona, pels sorolls procedents del seu local, que va estar funcionant il·legalment com a "after" durant sis mesos.

En la seva sentència, la secció vuitena de l'Audiència condemna el processat per un delicte contra el medi ambient, però l'absol dels nou delictes de lesions de què l'acusava la fiscalia -que sol·licitava quinze anys de presó en total- pels danys que va causar en la salut dels seus veïns.

A més, el condemna a pagar una multa de 15.000 euros i a indemnitzar amb 5.000 cadascun dels nou veïns als quals van afectar els sorolls, entre els quals hi ha cinc menors, per les "molèsties" que els va provocar la música procedent del local.

La sala, no obstant això, no ha ordenat la clausura del bar, com sol·licitava la Fiscalia, perquè des del mes d'abril passat el processat va efectuar les correccions necessàries per aïllar el seu establiment i va adquirir un nou equip de música i un limitador de soroll.

La secció vuitena de l'Audiència de Barcelona es mostra favorable en la seva sentència que el Govern concedeixi a Gabriel Alejandro Fernández un indult parcial, que el lliuri de complir dos anys de presó, després d'admetre que la pena imposada és "excessiva" i que el dany causat amb la seva conducta "no ha arribat a produir resultat lesiu".

De fet, la sentència absol el processat dels delictes de lesions perquè no troba demostrat que els veïns afectats precisessin tractament mèdic arran dels sorolls, encara que, en la seva declaració en el judici, els perjudicats van dir no haver aportat els certificats que l'acreditaven perquè ningú se'ls va demanar.

Segons troba provat la sentència, durant els sis mesos en què va estar funcionant il·legalment com a "after", entre el desembre del 2006 i juny del 2007, els sorolls procedents del "242" van arribar fins a 46 decibels al dormitori de les víctimes, cosa que supera de sobres el límit dels 30 previstos per la llei en horari nocturn.

Encara que tenia llicència de local de restauració i begudes, el local estava obert de 22.00 a 03.00 hores i de les 05.00 a les 13.00 i disposava de pista -on en una de les inspeccions es van comptar fins a 40 persones ballant-, així com altaveus i un equip de música sense limitador de soroll.

Arran de les queixes dels veïns, la Guàrdia Urbana va realitzar fins a sis mesuraments sonomètrics als dormitoris dels afectats, que en el judici van explicar que a causa dels sorolls van haver de medicar-se contra l'insomni i que els caps de setmana se n'anaven de casa per poder dormir.