El president del Consell Audiovisual de Catalunya (CAC), Josep Maria Carbonell, va defensar ahir la necessitat de "regular" Internet per garantir el "lliure accés" i el "pluralisme".

Carbonell es va mostrar partidari d'"una mínima regulació indispensable, si fa falta de continguts", i de donar a la "banda ampla la consideració de servei universal" perquè "els operadors tinguin unes obligacions similars a les quals tenen les companyies telefòniques" i les xarxes ofereixin "la màxima capacitat d'accés a la gent".

En resposta a preguntes dels periodistes durant la presentació del seu llibre El primer poder, el president del CAC va assenyalar que "a 5 anys vista" el CAC hauria de tenir la seva "petita part" en la gestió i regulació de les xarxes i va recordar que a la Gran Bretanya i Itàlia els consells s'encarreguen de la regulació de les xarxes de telefonia, televisió i Internet i dels seus continguts.

El primer poder és una reflexió sobre el protagonisme dels mitjans de comunicació a l'espai públic en què planteja que amb la globalització els mitjans de comunicació de masses "s'han convertit en el primer poder, per damunt del poder sobirà que ostenta el poble". Carbonell defensa que els mitjans i les xarxes s'han convertit en "la medul·la espinal del món" i en "una de les estructures de transmissió i generació de valors més importants de la societat".

En conseqüència, defensa que "la comunicació és un bé social" i no es pot "caure en la trampa de creure que és un bé mercantil".

"Alguns mitjans anteposen els seus legítims interessos econòmics a la funció social que han de tenir", va denunciar el president del CAC, que encapçala el seu llibre amb l'afirmació: "Una societat sense llibertat d'expressió i d'informació no podrà garantir mai la democràcia".

"La democràcia guanyarà i resistirà sempre que les condicions per poder delegar el poder en els seus representants siguin veritablement transparents, equitatives, proporcionals i justes en una esfera pública en què les veus dels diferents actors puguin expressar-se en condicions similars", conclou Carbonell.