El president José Montilla, s'ha obert per primera vegada a debatre "com adaptar l'acord polític" de l'Entesa per adaptar-lo a l'actual crisi econòmica, encara que va recordar la "solidesa" d'un Govern que, segons ell, ja ha superat el compliment del 55% del seu pla d'acció.

Montilla va pronunciar a l'auditori del Palau de la Generalitat una conferència, titulada "Enfortir Catalunya", amb motiu dels dos primers anys del seu govern tripartit (PSC, ERC i ICV), en la qual va fer una crida a la "unitat" per "plantar cara" a l'adversitat econòmica i la necessitat d'un nou finançament, així com davant possibles retallades del Tribunal Constitucional al nou Estatut.

Després de les peticions dels seus socis de govern, en especial d'ICV-EUiA, d'actualitzar el pacte de Govern, Montilla va assegurar que "una solidesa (de Govern) no implica necessàriament la rigidesa o la immobilitat" d'aquest.

"Ben al contrari, és des d'aquesta solidesa que, sense cap temor, podem abordar amb tranquil·litat un debat sobre com adaptar l'acord polític d'ara fa dos anys a la realitat ben diferent d'avui, especialment en el terreny econòmic i les seves conseqüències socials", va argumentar Montilla.

El president va subratllar que en un "moment d'incerteses" la ciutadania "pot comptar amb la solidesa d'aquest govern, amb la vigència del projecte estratègic que ho va fer possible i amb la voluntat renovada de continuïtat".

Des d'aquesta solidesa governamental, Montilla va fer balanç de l'equador de la legislatura, un període en el qual creu que "mai no s'havia governat Catalunya amb tant de sentit de país com aquests últims anys", per a la qual cosa va posar d'exemple Pactes Nacionals com del d'Investigació, amb el suport fins i tot de CiU.

Montilla va dedicar mitja hora d'un discurs de cinquanta minuts a desgranar el que considera que són èxits del seu executiu: prioritzar les polítiques socials, invertir en els barris -la Llei arribarà a 100 nuclis urbans dins de dos anys-, desplegament total dels Mossos d'Esquadra i, entre d'altres qüestions, més centres penitenciaris.

En el terreny de la inversió pública, Montilla va apuntar que amb vista al 2009 calcula que, entre els 4.600 milions de l'Estat, els 6.600 de la Generalitat i l'aportació dels ens locals, Catalunya dedicarà gairebé el 6% del PIB. "Serà la més alta de qualsevol país de l'Europa dels 27", va concloure.

Unitat dels partits

El president Montilla també va fer una crida a la "unitat" per "plantar cara a l'adversitat", ja sigui davant la crisi econòmica i el pacte de finançament o bé en defensa de l'autogovern davant la sentència pendent del Tribunal Constitucional sobre el nou Estatut.

"Si es produeixen decisions que suposin una limitació o una minoració del nostre autogovern, sabrem reaccionar adequadament. És a dir, amb fermesa institucional i realisme polític", va assegurar Montilla, que va rebutjar, en al·lusió a Convergència, "caure en la trampa de proposar al poble de Catalunya horitzons improbables ni camins inviables".

El president català va confirmar el seu pacte amb UDC que si la decisió del TC és "lesiva" per a l'autogovern de Catalunya, convocarà tots els líders catalans per veure la seva disposició a "procurar que la resposta de les institucions i de la societat catalanes sigui el més sòlida, majoritària i inequívoca possible", amb una resposta "unitària, serena, constructiva, basada en la confiança de les nostres confiances".