El president català, José Montilla, va animar ahir els catalans a consumir en aquestes festes nadalenques amb l'argument que cada vegada que es consumeix es garanteixen llocs de treball.

En una entrevista a Rac-1 Montilla va fer aquesta crida a les persones que tenen una certa estabilitat laboral amb la finalitat d'evitar que l'activitat econòmica perdi pistonada en una conjuntura de crisi econòmica.

"Hi ha gent que ha perdut la feina o que té por de perdre-la, però hi ha molta gent que té feina i que sap que no la perdrà, i per tant pot consumir, perquè ha baixat el consum però ha pujat la taxa d'estalvi", va opinar.

"Aquesta gent que pot consumir o que s'ha de canviar de cotxe ho hauria de fer, o la gent que necessita un habitatge i té recursos per fer-ho l'hauria de comprar", perquè "segurament fent aquestes coses estan contribuint que el seu fill o el seu veí mantinguin la seva feina", va remarcar el president.

"Consumint estan garantint llocs de treball, fan que l'activitat econòmica es pugui mantenir, perquè ningú fabrica coses per no vendre", va recordar Montilla.

Resposta unitària

José Montilla va declarar també ahir que, davant d'una possible retallada de l'Estatut per part del Tribunal Constitucional (TC), la resposta "unitària" de la classe política catalana ha de ser constitucional.

En preguntar-se-li sobre la possibilitat d'una consulta popular per conèixer l'opinió dels catalans davant d'una retallada del text, una cosa que ara mateix ha plantejat obertament CDC i el seu líder, Artur Mas, va respondre: "Els camins s'han de fer sempre dins del respecte de les normes de les quals ens hem dotat". "Si no, portarem frustració, i si hi ha una cosa que no necessita Catalunya és frustració", va afegir Montilla.

El president està "convençut" que el TC avalarà la constitucionalitat de l'Estatut, però va recordar que és "obligació de tots els responsables polítics preveure tots els escenaris" possibles.

Va tornar a defensar una resposta "unitària" si hi hagués sentència adversa al text. "Que ningú esperi de nosaltres ni una passivitat resignada ni actituds que ens puguin conduir a un carreró sense sortida".

Sessió de control

El president Montilla va alertar ahir el president de CiU, Artur Mas, durant la sessió de control al Govern, que el seu cercle de col·laboradors l'empeny a imprimir un to tan radical i "exagerat" a la seva labor opositora que la seva imatge surt perjudicada.

Montilla va respondre així als retrets del portaveu de CiU al parlament català, Oriol Pujol, a qui Mas, per segona vegada en el que va de legislatura, va delegar la pregunta al president de la Generalitat.

Pujol, que ahir ja es va encarregar de cobrir de crítiques a Montilla i el seu govern en un acte de CiU per fer balanç d'aquests dos anys de legislatura, va acusar el president català de ser incapaç de plantar cara al Govern de José Luis Rodríguez Zapatero perquè, de fet, el PSC forma part d'ell.

El Govern de Montilla, va assegurar Pujol, "ha perdut el crèdit" per la seva incapacitat per obtenir un sistema de finançament just per a Catalunya, la negociació del qual no només es troba "en temps de descompte", sinó que ja està "en temps il·legal".

Montilla va respondre que "les crítiques exagerades que vostès realitzen no fan cap bé a CiU, i encara menys al lideratge de Mas, que és una persona intel·ligent i prudent, que sap de què van les coses".