27 de novembre de 2008
27.11.2008
seguretat

UGT denuncia irregularitats en la càrrega de combustible d'avions a Girona

27.11.2008 | 20:20

La Federació de serveis públics de la UGT de Catalunya ha denunciat davant la Direcció General d'Aviació Civil, una sèrie d'irregularitats que afecten la seguretat de les operacions de proveïment de combustible als avions de l'aeroport de Girona.

El sindicat assenyala en un comunicat difós avui que els fets denunciats van des de l'incompliment de normes obligatòries, a la falta de recursos i la recent modificació del procediment que regula les mesures de seguretat per a la càrrega de combustibles d'aviació.

La denúncia va ser presentada el dia 13 d'octubre a la Delegació del Govern a Catalunya, acompanyada d'un informe exhaustiu de la situació i diversos incidents ocorreguts a la zona de moviments de l'aeroport.

Segons UGT, els factors de risc derivats de la càrrega de querosè amb cisternes a peu d'avió i la presència de passatgers a bord han crescut a causa de l'espectacular augment de les operacions, els canvis en la configuració de la plataforma i sobretot per la intensitat i simultaneïtat amb què es realitzen les tasques d'assistència en terra, generalment en només 25 minuts d'escala.

A pesar de l'establiment de mesures preventives per mitigar els riscos d'aquesta manipulació, consistents en l'activació d'alertes i el posicionament d'una dotació de bombers en la plataforma, cada vegada que dos avions o més coincideixen en la càrrega de combustible, en la pràctica, sovint es detecten deficiències importants que impedeixen fer efectiu el procediment de seguretat establert.

D'una altra banda, UGT assenyala en el comunicat que el nombre d'operacions simultànies estava limitat a un màxim de tres avions, però la modificació implantada per part de la Direcció de l'Aeroport el 19 d'agost ha comportat la supressió d'aquest màxim.

A més, també ha modificat l'obligació de situar un vehicle de bombers prop de les aeronaus per controlar visualment els processos de càrrega de querosè amb passatge a bord i poder intervenir en cas d'un abocament, risc d'incendi o explosió.

UGT també ha denunciat la dràstica reducció de les tasques de control i supervisió del procediment i deficiències en vehicles.

El sindicat ha acusat la direcció de l'aeroport de Girona de no vetllar pel compliment efectiu de normes de seguretat establertes nivell estatal i internacional, ni de resoldre els dèficit del les instal·lacions aeroportuàries.

Els representants del sindicat s'han mostrat molt crítics amb la recent modificació del procediment ja que consideren que "en lloc d'arreglar els punts febles, la direcció ha optat pel camí fàcil, modificant a la baixa precaucions ja establertes i substituint-les per criteris discrecionals".

El sindicat també ha sol·licitat al director de l'aeroport Girona-Costa Brava, Eduardo Cerezo, la suspensió de la modificació implantada en el procediment, mentre es revisa el mapa de riscos i s'avaluen els factors entorn la seguretat operacional i laboral.

El sindicat ha recordat que el 2006 l'aeroport de Girona va ser subjecte d'una infracció greu denunciada per la Inspecció de Treball arran de la perillositat de les activitats que tenen lloc en la plataforma d'avions i els riscos que comporten algunes d'aquestes tasques.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema